Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Piciorul diabetic

04-12-2014

Piciorul diabetic (PD) reprezinta una din cele mai importante complicatii ale diabetului zaharat. Termenul de picior diabetic include leziunile aparute la nivelul membrelor inferioare la pacientii cu diabet. Leziunile intereseaza concomitent pielea tesutul subcutanat nervii, vasele si tesutul osos. Este intalnit la 1-5% dintre diabetici, la care de regula boala este de durata si adesea neglijata.

Piciorul diabetic


Piciorul diabetic (PD) reprezinta una din cele mai importante complicatii ale diabetului zaharat. Termenul de "picior diabetic" include leziunile aparute la nivelul membrelor inferioare la pacientii cu diabet. Leziunile intereseaza concomitent pielea, tesutul subcutanat, nervii, vasele si tesutul osos. Este intalnit la 1-5% dintre diabetici, la care, de regula, boala este de durata si adesea neglijata.

Cauzele majore ale aparitiei PD sunt neuropatia (afectarea nervilor piciorului), arteriopatia (afectarea vaselor de sange ce iriga piciorul) si infectia.

La pacientii cu diabet putem intalni urmatoarele afectiuni:

Uscaciunea pielii. Aceasta afectiune apare datorita afectarii nervilor ce inerveaza glandele sudoripare de la nivelul piciorului. Pacientul poate descrie prurit mancarime) cu leziuni ce se pot suprainfecta. Nu se recomanda folosirea unor creme grase pentru ca ele pot duce la supraincalzirea pielii, care intretine scaciunea pielii. Se recomanda folosirea unor creme ce contin uree sau sorbitol.

Calusul reprezinta o zona de ingrosare marcata a pielii, aparuta ca raspuns la traumatismele mici si repetate.Jumatate din calusuri ascund sub ele ulcere. Pentru indepartarea lor nu se vor folosi piatra ponce sau instrumente ascutite. Indepartarea lor se va face chirurgical sub supraveghere medicala. Pentru tratamentul pe termen lung se prefera folosirea unor creme pe baza de uree.

Infectiile fungice pot afecta, in special, spatiile interdigitale si unghiile (onicomicoza). Important de retinut este faptul ca infectiile fungice sunporti de intrare pentru infectiile bacteriene, de aceea ele trebuie depistate rapid si tratate. De obicei, tramentul se face local cu antimicotice, administrarea orala fiind rezervata cazurilor grave. Perturbari ale sensibilitatii piciorului.

Pacientul diabetic poate descrie parestezii (furnicaturi), prurit, durere sub forma de arsuri, aparute mai ales noaptea, atingere dureroasa, insuportabila uneori, exercitata chiar de patura, nesiguranta la mers (senzatie de mers pe un strat de guma sau vata), lipsa sensibilitatii la caldura sau rece.

Tratamentul pentru aceste afectiuni trebuie stabilit de catre medicul specialist diabetolog. Echilibrarea metabolica (nivelul glicemic) reduce semnificativ aceste manifestari.
Deformarile articulatiilor de la nivelul piciorului apar sub actiunea traumatismelor mici si repetate, ce se transforma, in timp, in microfracturi.

Astfel, pot sa apara degetele in forma de "ciocan" sau de "gheare". Aparitia acestor deformari poate duce la dezvoltarea unor ulcere. De aceea, incaltamintea este foarte importanta, pantofii trebuie sa fie comozi.


Ulcerul neuropat. Datorita afectarii nervilor piciorului, pacientul poate sa nu mai perceapa diferenta de temperatura sau atingerea; astfel un traumatism mic poate sa ramana nesesizat si leziunea rezultata sa evolueze ducand la ulcer nedureros, ce se poate infecta. Locurile predilecte sunt fetele laterale ale degetelor si spatiile interdigitale. De indata ce observati o astfel de leziune trebuie sa va adresati medicului specialist.

Arteriopatia membrelor inferioare.

Afectarea arterelor piciorului duce la o scadere a irigarii piciorului, mai ales in conditii de necesar crescut (mers). Pacientul poate prezenta de la durere la mers (mers schiopatat), picioare reci, disparitia pilozitatii, piele subtiata, atrofia musculaturii pana la durere in repaus si ulceratii si necroze (in special ale degetelor).


Gangrena diabetica este rezultatul final al evolutiilor ulcerelor si infectiilor de la nivelul piciorului. Gangrena reprezinta moartea tesuturilor de la nivelul piciorului. Este o urgenta si trebuie sa va adresati imediat medicului specialist. Initial se incearca salvarea membrului respectiv, dar in cazuri avansate se practica amputatia pentru a preveni propagarea infectiei in organism si deces prin soc infectios.

Este de preferat sa va tratati pentru cea mai mica leziune pentru a nu ajunge in aceasta grava situatie.


Unghia incarnata. Pe langa disconfort si durere, aceasta leziune este un punct de plecare pentru infectia unghiei si a tesuturilor inconjuratoare. De aceea, pentru tratament este nevoie de consultul unui chirurg si tratament antibiotic.

Dr. IONELIA CHIRU
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau