Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Pierderea neaşteptată din greutate poate semnala prezenţa cancerului

21-05-2018

Persoanele de 60 de ani şi peste această vârstă care se adresează medicilor de familie după ce au pierdut din greutate în mod neaşteptat prezintă un risc cu 3% mai mare de a fi diagnosticate cu unul din zece tipuri de cancer, conform rezultatelor unui studiu efectuat recent în Marea Britanie.

Pierderea neaşteptată din greutate poate semnala prezenţa cancerului


În urma cercetării publicată în British Journal of General Practice, oamenii de ştiinţă au atras atenţia că persoanele de vârsta a treia care se prezintă la medic după ce au slăbit în mod neaşteptat ar trebui să fie îndrumate către efectuarea ”de urgenţă” a unui set de analize pentru depistarea unui posibil cancer.

Pierderea din greutate a fost asociată cu o creştere a riscului de cancer colorectal, pulmonar, pancreatic, ovarian, de prostată, renal, gastroesofagian şi al căilor biliare, dar şi de mielom şi limfom Hodgkin.

Studiul, efectuat de experţi de la universităţile britanice Oxford şi Exeter, sugerează că pacienţii de 60 de ani şi peste această vârstă care solicită asistenţă medicală pentru ''pierdere din greutate ce determină o înregistrare clinică necesită investigaţii urgente pentru posibile cancere, posibil în mai multe zone''.

Scăderea nedorită din greutate poate avea şi alte cauze, precum aportul caloric insuficient în raport cu activităţile zilnice, stresul continuu, probleme dentare, insuficienţa cardiacă, prezenţa altor boli precum diabetul, consumul excesiv de alcool, probleme la nivelul glandei tiroide, boala celiacă, artrita reumatoidă, administrarea unor medicamente care taie pofta de mâncare, dependenţa de droguri, tuberculoza, HIV/SIDA, demenţa dar şi depresia.

Atenţie! Greutatea corporală situată sub cea normală provoacă simptome neplăcute şi probleme de sănătate cum ar fi stare de somnolență, oboseală accentuată, vulnerabilitate la infecții, amenoree (lipsa menstruației), amețeli, imposibilitate de concentrare şi incapacitate de effort, infertilitate, impotenţă, anemie, osteoporoză, scăderea imunităţii şi risc mai mare de îmbolnăviri, anorexie şi hipotermie.

Cauza scăderii din greutate trebuie investigată de către medic prin eliminarea, pe rând, a potenţialelor cauze.

În cazul în care de vină nu este prezenţa unei boli, ci aportul insuficient de calorii, este indicat să se apeleze la ajutorul unui nutriţionist. Nu încercaţi să vă îngrăşaţi cu alimente nesănătoase, gen fast-food, ori cu dulciuri în exces sau cu pâine. Aceste alimente nerafinate nu vor face decât să vă streseze şi mai mult organismul, ce trebuie să lupte din greu pentru procesarea lor.

Deși pare paradoxal, este mult mai ușor de eliminat kilogramele în plus decât de îngrășat deoarece, de regulă, persoanele care suferă de subponderabilitate au rata metabolică ridicată şi ”ard” rapid caloriile consumate.

Consumați grăsimi sănătoase - acizii grași Omega-3 - care se găsesc în fructele de mare, în pește (ton, somon) și în oleaginoase (semințe de in, nuci, migdale). Foarte importante sunt și proteinele. Cele mai sănătoase surse sunt: carnea fără grăsime, peștele, legumele și oleaginoasele. Carbohidrații care pot fi consumați sunt: fructele, legumele și cerealele integrale.

Consumați lactate integrale (lapte, caș), banane, orez, cereale integrale și miere.

Nici fructele dulci, proaspete sau uscate, nu trebuie să lipsească din alimentaţia celor care vor să acumuleze câteva kilograme.

De asemenea, măceşele și cătina sunt bogate în vitamina C şi sunt cunoscute drept stimulente pentru apetit şi tonice excelente pentru organism.

Suplimentele nutriționale pot fi administrate între mese în cazul în care este nevoie de o creștere a aportului de calorii, la recomandarea medicului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau