Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Pistruii

04-12-2014

Pistruii sau efelidele sunt pete mici rotunde, pigmentare de culoare bruna sau mai deschisa localizate pe diverse zone ale corpului si anume: frunte nas gat umeri antebrate dosul mainilor.

Pistruii


Pistruii sau efelidele sunt pete mici, rotunde, pigmentare, de culoare bruna sau mai deschisa, localizate pe diverse zone ale corpului si anume: frunte, nas, gat, umeri, antebrate, dosul mainilor.

CUM SE FORMEAZA PISTRUII?

La nivelul dermului exista celule pigmentare numite melanocite. Acestea in urma unui proces de melanogeneza, produc melanina - pigment care are rolul de a proteja pielea de efectul nociv al radiatiilor ultraviolete. Cantitatea acestui pigment este variabila in functie de mediul extern, de rasa si materialul genetic al individului.

Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare si rasa neagra sunt mai protejate fata de actiunea razelor ultraviolete deoarece melanina se produce in cantitati mai mari. Uneori, distributia melaninei nu este uniforma si determina aparitia de pete pigmentare, pistrui.

Este important de retinut ca:

Pistruii sunt pete pigmentare, fara semnificatie clinica aparte si cu evolutie benigna.

Au dimensiuni relativ mici (mm), iar culoarea cafenie deschisa se accentueaza in prezenta soarelui (expunere solara).

Iarna, aceste pete pigmentare aproape ca dispar, iar pe perioada lunilor de vara revin in forta in numar mult mai mare. Pistruii apar, de obicei, in copilarie si se intalnesc mai ales la persoanele blonde si roscate.

In majoritatea cazurilor, pistruii sunt ereditari, insa radiatiile solare favorizeaza aparitia lor chiar daca nu ii ai.

Un alt motiv al aparitiei pistruilor este expunerea necontrolata la soare; razele ultraviolete UVB strabat epiderma si ajung la nivelul dermului unde, printre altele, ataca celulele de melanina si determina aparitia pistruilor.

Pielea persoanelor care au pistrui este mult mai sensibila si necesita o atentie sporita.

Nu exista un tratament care sa determine disparitia pistruilor.

Protectia organismului impotriva radiatiilor solare este realizata de prezenta melaninei din melanocite. Printre factorii care stimuleaza melanogeneza figureaza hormonii stimulenti ai melanocitelor, estrogeni, progesteronul, cupru, arseniu si radiatiile ultraviolete. Printre factorii care inhiba melanogeneza se numara: tiamina, acidul ascorbic, hidrochinona, mercurul, argintul. Un alt compus care are rol de a inhiba melanogeneza este albatinul.

Acesta este prezent in unele produse cosmetice care asigura decolorarea petelor si au ca efect cresterea gradului de luminozitate al pielii.

Pielea cu pistrui este fina, subtire, uscata si din aceasta cauza are nevoie de o ingrijire cosmetica constanta. Pentru a evita inmultirea si accentuarea pistruilor trebuie sa urmam cativa pasi:

1. Limitarea expunerii la radiatiile solare in intervalul 10-16 cand razele ultraviolete au actiune daunatoare puternica;

2. Utilizarea de produse fotoprotectoare, care ar putea diminua efectul razelor solare. Se recomanda folosirea cremelor cu factor de protectie solara minim 15, atat vara, cat si iarna;

3. In timpul iernii, dar si al verii, se poate folosi fond de ten putin mai deschis decat tenul si astfel se vor ascunde pistruii si se va asigura protectie fata de razele solare sau vant.

Folosirea produselor fotoprotectoare trebuie sa faca parte dintr-o strategie completa de aparare impotriva agresiunii solare, strategie ce mai include evitarea expunerii inadecvate la soare si protectia prin imbracaminte.

Farm. drd. Diana Grigore
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau