Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Poți suferi de inima frântă? Da!

02-04-2019

Există sindromul inimii frânte sau cardiomiopatia indusă de stres (cardiomiopatia sau sindromul Takotsubo). Apare în urma unui stres emoțional și/ sau fizic puternic care afectează mușchiul inimii, miocardul. Din fericire, nu este ireversibilă, mușchiul se poate reface în timp. Din nefericire, afectează aproape în exclusivitate femeile.

Poți suferi de inima frântă? Da!


Este o afecțiune recent descoperită, prima mențiune a apărut în 1990 în Japonia. Cercetările despre această boală arată că multe cazuri rămân nediagnosticate deoarece este o cardiomiopatie reversibilă cu o recuperare în cca 1 lună de zile, cu simptome similare cu ale atacului de cord.

Care sunt simptomele?

Dureri în piept și probleme de respirație după un moment sau o perioadă cu stres foarte ridicat (emoțional sau chiar fizic)

Rezultatele ecografiei cardiace și ale electrocardiogramei indică anormalități care imită un atac de cord, există anumite modificări ale biomarkerilor cardiaci (analizele de sânge), dar la alte investigații nu există dovezi ale unei obstrucții ale arterei coronariene

Ventriculul stând este afectat și mărit

Persoana se recuperează într-o perioadă relativ scurtă (care durează de la câteva săptămâni până la câteva luni).

Ce poate declanșa sindromul Takotsubo

Persoanele care au participat la diferite studii clinice legate de această afecțiune trecuseră recent prin perioade foarte stresante fizice sau emoționale.

Poate fi vorba de factori pur fizici sau medicali, precum scăderea bruscă a tensiunii arteriale, o boală grea, o intervenție chirurgicală sau chiar o procedură medicală, o durere fizică intensă, atac de astm. Dar pot și fi factori exclusiv emoționali sau de tip mix, precum: violență domestică, abuzuri în familie, pierderea partenerului de viață, a unei persoane dragi, inclusiv a unui companion patruped, primirea unei vești rele – precum diagnosticul unei boli grave, trauma unui accident sau a unui dezastru , o ceartă, o pierdere de ordin financiar sau profesional. Pot și și cauze fericite care să declanșeze acest sindrom – o nuntă, o surpriză foarte puternică, un loc nou de muncă. De aceea trebuie să avem grijă în interacțiunea cu cei din jur, mai ales cu doamnele mai în vârstă, chiar și când le dăm vești bune.

În oricare situație de stres puternic nivelul de adrenalină crește și acest hormon de stres împiedica buna funcționare a mușchiului inimii, deoarece îi afectează contractilitatea.

Femeile intrate deja la menopauză au riscul cel mai ridicat, se pare din cauza nivelului redus de estrogen. În plus, după 50 de ani, crește incidența diferitelor forme de stres emoțional și fizic enumerate mai sus.

Din fericire, tratamentul este simplu. Se complică situația doar în cazurile în care există și alte afecțiuni, unele grave. Dar deși se tratează complet, recidivează în 10-15% din cazuri, deoarece factorul declanșator poate fi diferit de fiecare dată.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau