Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Poluarea aerului, factor de risc critic pentru bolile netransmisibile

25-06-2018

Într-o lume aflată în plină ascensiune industrială şi tehnologică, dar încă insuficient pregătită să contracareze eficient ”reziduurile” acestei evoluţii, poluarea aerului reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori de risc la adresa sănătăţii. Conform celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 7 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza expunerii la aer poluat.

Poluarea aerului, factor de risc critic pentru bolile netransmisibile


În 2016, poluarea aerului din exteriorul clădirilor, numită poluare ambientală, a cauzat 4,2 milioane de decese. În plus, poluarea aerului din gospodării, provocată de arderea combustibililor fosili a cauzat aproximativ 2,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă. Aceste cifre corespund numărului de decese înregistrate cu ajutorul unui studiu precedent, publicat în urmă cu doi ani.

Datele incluse în raportul OMS indică faptul că nivelurile de poluare a aerului se menţin la valori periculos de ridicate în multe regiuni ale lumii - 90% dintre oameni respiră un aer ce conţine concentraţii ridicate de agenţi poluanţi.

Principalii poluanți din aer sunt ozonul, dioxidul de azot, pulberile în suspensie (microparticule), dioxidul de sulf, monoxidul de carbon şi compușii organici volatili.

Ozonul este un gaz care, în unele situaţii, când se acumulează în troposferă, poate fi dăunător provocând, printre altele, iritaţii la nivelul aparatului respirator, reducerea capacităţii pulmonare şi creşterea riscului de deces ca urmare a bolilor cardiace şi pulmonare.

Dioxidul de azot (NO2) este un gaz ce provine în special de la arderea combustibililor fosili, care creşte riscul de astm şi de deces în urma afecţiunilor pulmonare.

Pulberile în suspensie, denumite şi particulele fine sau microparticule, PM10 sau PM2.5 în funcție de diametrul lor, sunt particule de praf sau de funingine şi reprezintă cea mai importantă sursă de poluare atmosferică. Aceste particule cu dimensiuni foarte mici, emise prin țevile de eșapament, pe coşurile de fum ale sobelor şi instalaţiilor industriale care ard combustibili fosili, dar și în urma unor erupții vulcanice şi a incendiilor de vegetaţie, pot pătrunde în plămâni și pot determina apariţia unor probleme grave de sănătate.

Dioxidul de sulf (SO2) este un gaz toxic ce ia naștere prin arderea materialelor fosile, cum ar fi cărbuni sau petrol.

Monoxidul de carbon (CO) este un gaz periculos rezultat în urma arderii materiilor primare energetice.

Compușii Organici Volatili (COV) provin din mediul industrial şi a surselor de ardere care au o presiune a vaporilor crescută.

Cele mai afectate sunt persoanele care locuiesc în ţările cu venituri mici şi medii (peste 90% din totalul deceselor provocate de poluarea aerului), în principal cele din Asia şi Africa, urmate de ţările cu venituri mici şi medii din regiunea aflată în estul Mării Mediterane, Europa şi cele două Americi.

Conform OMS, poluarea aerului reprezintă un factor de risc critic pentru bolile netransmisibile. Potrivit estimărilor, acest important factor de risc este răspunzător de aproape un sfert (24%) din totalul deceselor la adulţi provocate de afecţiuni cardiace, de 25% din totalul deceselor provocate de accidente vasculare cerebrale, de 43% din totalul deceselor cauzate de bronhopneumopatii obstructive cronice şi de 29% din totalul deceselor provocate de cancer pulmonar.

Metode de protecţie

Iată 10 modalităţi, simple şi eficiente, prin care fiecare dintre noi se poate proteja pe sine şi îi poate feri şi pe ceilalţi de impactul aerului nesănătos, potrivit Asociaţiei Americane a Plămânilor:

1 - Verificați constant prognozele referitoare la poluarea aerului din zona în care locuiţi.

2 - Evitați să desfăşuraţi exerciţii fizice în aer liber atunci când nivelurile de poluare sunt ridicate. Când nivelul de poluare este ridicat faceţi sport în săli de fitness dotate cu aer condiţionat sau acasă.

3 - Limitați timpul petrecut de copii în aer liber în cazul în care calitatea aerului este nesănătoasă.

4 – Utilizaţi purificatoare de cameră şi curăţaţi regulat filtrele aparatelor de aer condiţionat, atât de acasă, cât şi de la locul de muncă şi din maşină.

5 – Limitaţi utilizarea energiei şi folosiţi, pe cât posibil, surse de energie regenerabilă. Energia electrică obţinută orin arderea combustibililor fosili conduce la poluarea aerului, iar prin reducerea consumului puteţi să contribuiţi activ la îmbunătățirea calităţii aerului, să reduceți emisiile de gaze cu efect de seră, să încurajați independența energetică și să economisiți bani.

6 - Încurajați copiii să evite expunerea la emisiile de dioxid de carbon stând departe de ţevile de eşapament şi de fumul de ţigară.

7 – Lăsaţi autovehiculul acasă şi folosiţi transportul în comun, iar dacă trebuie neapărat să utilizaţi maşina încercaţi să transportaţi mai multe persoane în acelaşi timp.

8 - Nu ardeți substanţe lemnoase sau deşeuri. Arderea combustibililor fosili şi a gunoaielor se numără printre principalele surse de poluare cu microparticule.

9 – Nu staţi în spaţii în care se fumează.

10 - Dacă vă deplasaţi la serviciu cu bicicleta prin trafic sau mergeţi pe jos pe trotuare ce mărginesc drumuri cu circulaţie intensă este indicat să utilizaţi măşti speciale pentru a vă proteja de poluarea atmosferică.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau