Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Pot consuma alcool în timpul sarcinii și când alăptez? Răspunsul corect este NU, deloc!

15-01-2019

Consumul de alcool în orice concentrații și cantității este interzis în tipul sarcinii, în oricare dintre trimestre. Și nu doar pentru binele mamei al cărui organism trece deja prin multe transformări și încercări, ci și pentru siguranța fătului. Abstinența de la alcool este importantă pentru a minimiza riscurile problemelor de dezvoltare care pot să apară în perioada intrauterină, dar și după naștere.

Pot consuma alcool în timpul sarcinii și când alăptez? Răspunsul corect este NU, deloc!


Alcoolul este una dintre substanțele care trec prin sânge în placentă și nu poate fi prelucrată de organismul fătului. Deoarece nu există o cantitate sigură sau mai puțin riscantă de alcool și nici perioada în care expunerea crește riscurile, specialiștii recomandă abstinența pe parcursul celor trei trimestre și chiar și în perioada alăptării. Dacă este consumat în primele trei luni de sarcină, alcoolul crește riscul de avort, de naștere prematură și de a avea un copil nou-născut subponderal. Uneori, poate cauza sindromul alcoolic fetal (SAF) care constă într-un amestec variabil de anomalii fizice și psihice deoarece afectează dezvoltarea copilului intrauterină și postpartum. Copii născuți cu SAF se confruntă cu probleme de sănătate pe parcursul vieții lor – probleme fizice și probleme psihice. Iar în cazurile cu manifestări mai ușoare este mai dificil de diagnosticat deoarece manifestările nu pot fi diferențiate de problemele de sănătate cauzate de alți factori nocivi precum consumul de tutun, droguri sau o alimentație corespunzătoare)

Iată care pot fi consecințele asupra fetușilor și copiilor cu SAF:

- Probleme și întârzieri de dezvoltare fizică: greutate mai mică la naștere, dezvoltare mai lentă, posibil înălțime mai mică în adolescență și la vârsta adultă.

- Trăsături ale feței și capului modificate, specifice precum: capul mai mic - microcefalie, ochi mai mic - microoftalmiei, buza superioară îngustă, filtru nazal elongat și plat, o bărbie mai mică. O parte din acestea se pot estompa cu trecerea anilor.

- Probleme de motricitate și coordonare, probleme de auz și vedere.

- Probleme de dezvoltare la nivelul creierului sau măduvei spinării.

- Deficiențe cognitive, de dezvoltare și de învățare – de la forme mai ușoare la forme mai grave. Cea mai severă fiind retardul mintal sever, SAF fiind cea mai frecventă cauză de retard mintal nonereditar. În forme mai ușoare, copiii cu SAF pot avea probleme de vorbire, de dezvoltare abilităților sociale, de memorare sau de calcul, dar nu numai.

- Pot apărea deficite  de atenție și probleme de comportament similare celor de spectru autist sau ADHD,

- Probleme fizice și la nivelul organelor  interne (renale, hepatice, defecte cardiace, contracturi articulare)

Din păcate, toate aceste probleme sunt permanente, chiar dacă un diagnostic și un tratament timpuriu pot să mai reducă din impactul negativ asupra calității vieții.

Nici în perioada alăptării, nu este recomandat consumul de alcool deoarece, diminuează refluxul de ejecție a laptelui, iar consumul în cantități mari are efecte negative asupra organismului copilului alăptat. Iată care sunt motivele de îngrijorare:

- torpoare (letargie, apatie, o stare de amorțire fizică și psihică generală, cu o suspendare parțială a sensibilității, însoțită cel mai adesea de stare somnolență/ ațipire),

- diaforeză (transpirație abundentă),

- somn profund,

- slăbiciune,

- probleme de dezvoltare fizică (diminuarea creșterii în lungime și în greutate).
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau