Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Prebioticele si probioticele, pavaza contra microbilor

09-01-2018

Microbiota intestinala, cunoscuta si sub denumirea de flora intestinala, este cea mai importanta pavaza contra microbilor constituind peste 70% din imunitatea naturala a organismului.

Prebioticele si probioticele, pavaza contra microbilor


Microbiota intestinala este formata din peste 100.000 de miliarde de bacterii benefice si bacterii daunatoare – patogene - care, intr-un corp sanatos, coexista in cadrul unui sistem echilibrat, simbiotic.

Prebioticele, dintre care cele mai cunoscute sunt inulina, fructooligozaharidele si galactooligozaharidele, sunt substante nedigerabile care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice, a probioticelor, precum bifidobacterii si lactobacili.

Microorganismele vii numite probiotice (pro biota = pentru viata) sunt de mai multe tipuri si au proprietati specifice.

Efectul benefic al acestora a fost descoperit in 1907 de Eli Metchnikoff.

Probioticele impiedica proliferarea necontrolata a bacteriilor patogene la nivelul tubului digestiv, dezechilibru care ar putea conduce la aparitia unor boli si/sau a tulburarilor de tranzit intestinal.

Dezechilibrul florei intestinale poate fi cauzat de aportul insuficient de fibre naturale, alimentatia nesanatoasa bogata in grasimi animale si produse procesate, administrarea de antibiotice, stres, boli inflamatorii intestinale, dezechilibre ale sistemului imunitar sau aportul insuficient de probiotice.

Probioticele contribuie la buna functionare a sistemului imunitar, a digestiei si la asimilarea substanelor nutritive, vitaminelor, secreta substante antimicrobiene, protejeaza de aparitia anumitor boli, joaca rol protector contra bolilor inflamatorii cronice si a cirozei hepatice, previn indirect cancerul de colon si reduc frecventa si intensitatea reactiilor alergice. De asemenea, contribuie la reglarea tranzitului intestinal si sunt utile in caz de constipatie, diaree, simptome asociate bolilor inflamatorii intestinale precum sindromul colonului iritabil sau boala Crohn.

Nu trebuie uitat nici faptul ca probioticele joaca un rol important in sinteza vitaminei K si a anumitor vitamine B.

In cazul copiilor si nu numai, este indicata administrarea unui probiotic pentru prevenirea efectelor negative asociate tratamentului cu antibiotice.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau