Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Preparate magistrale, oficinale si medicamente industriale

04-12-2014

Medicamentele MAGISTRALE sunt produse care se prepara in farmacie la cerere pe baza de reteta (prescriptie medicala) care este individualizata pentru fiecare pacient. Medicamentele magistrale se prepara in cantitati mici au o durata de pastrare mica si sunt destinate utilizarii imediate. Datorita dezvoltarii industriei de medicamente se apeleaza din ce in ce mai putin la formulele magistrale. Exista numeroase afectiuni pentru care se pot utiliza preparatele magistrale cele mai frecvente sunt: afectiuni ale mucoasei bucale probleme dermatologice afectiuni ginecologice.

Preparate magistrale, oficinale si medicamente industriale


In trecut, farmacia era cunoscuta ca "stiinta a remediilor" deoarece in prevenirea si tratarea bolilor se utilizau metode si mijloace variate denumite remedii.

Acestea sunt de mai multe tipuri si anume: remedii fizice (raze uv, raze x, ultrasunete);

remedii psihice (sugestia, hipnoza);

remedii chimice, cunoscute sub numele de medicamente.

Ele sunt cele mai utilizate remedii atat in scop profilactic, cat si curativ.


In functie de modul de preparare, remediile se clasifica in trei grupe:

medicamente magistrale;

medicamente oficinale;

medicamente industriale.

Medicamentele MAGISTRALE sunt produse care se prepara in farmacie, la cerere, pe baza de reteta (prescriptie medicala) care este individualizata, pentru fiecare pacient. Medicamentele magistrale se prepara in cantitati mici, au o durata de pastrare mica si sunt destinate utilizarii imediate. Datorita dezvoltarii industriei de medicamente, se apeleaza din ce in ce mai putin la formulele magistrale. Exista numeroase afectiuni pentru care se pot utiliza preparatele magistrale, cele mai frecvente sunt: afectiuni ale mucoasei bucale, probleme dermatologice, afectiuni ginecologice. Preparatele magistrale acopera o gama larga de forme farmaceutice si anume: solutii de uz intern sau extern, suspensii pentru uz intern sau extern, unguente, emulsii, creme si pulberi.

Cele mai numeroase prescriptii magistrale contin solutii, suspensii si unguente pentru uz extern. Medicamentele

OFICINALE sunt produse care se prepara, in farmacie, dupa o formula bine stabilita si care este inscrisa in farmacopee. Se prepara in cantitati mai mari din care se pot face diviziuni si se pot elibera si fara prescriptie.

Aceste preparate au o durata de pastrare mare si o larga utilizare. De asemenea, pot intra in formula unor preparate magistrale. Dintre produsele oficinale, frecvent sunt folosite: apa oxigenata, tinctura de iod, alcoolul iodat 1%, mixtura mentolata etc. Medicamentele

INDUSTRIALE sunt produse numai in industria de medicamente, pe baza unei formule stabilite, inscrisa in fisa de fabricatie si aprobata de Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului. Produsele industriale prezinta compozitie fixa si au termen de valabilitate mult mai mare: 1 an pana la 3 sau 5 ani. Acestea sunt produse in cantitate mare, in sarje sau loturi de fabricatie si prezinta conditionare (ambalare) particulara pentru toata cantitatea unei sarje.

Medicamentele industriale au o denumire caracteristica, conventionala, inregistrata si folosita in exclusivitate de firma producatoare. In prezent, medicamentele industriale au ponderea cea mai mare pe piata farmaceutica, aproximativ 98%. In toate Farmaciile DONA se prepara retete magistrale si oficinale in conditii sigure de calitate, igiena si in conformitate cu prevederile in vigoare din domeniul farmaceutic. Preparatele magistrale se realizeaza dupa retete prescrise de catre medicii specialisti. Substantele folosite la preparare corespund calitativ si cantitativ prevederilor.

Farm. drd. DIANA GRIGORE
Comentarii

Horia C.
Se decontează de cnas/cjas Rețetele oficinale?

Bună ziua. Rețetele oficiale nu se decontează de CNAS, produsele se prepară în farmaciile cu laborator după o rețetă necompensată ("rețetă albă") ,acestea fiind individualizate pentru fiecare pacient in parte și au o durată mare de păstrare și de utilizare.

Liliana C.
Buna ziua. Urmez un tratament ci vitamina D 3 100000 ui . Se poate prepara in farmaciile Dona ?

Pentru a comanda un produs puteti intreba direct in farmacii sau trimite un e-mail la office@farmaciiiledona.ro. Daca nu se gaseste produsul in Romania puteti incerca sa il obtineti din afara.

Alina C.
la care dintre farmaciile voastre se prepara medicamente? cum indrazniti sa spuneti ceva ce nu este adevarat? daca as fi in locul dvs as sterge o asa mare minciuna de pe propriul site, inainte sa aveti probleme. s-ar putea sa va faceti un mare deserviciu. farmaciile dona nici nu au receptura trecuta pe autorizatia de functionare si nici vorba de personal capabil sa faca aceste preparate.

Buna ziua, Ne cerem scuze pentru inconvenientele create. Vom actualiza cat mai repede posibil lista Farmaciilor DONA cu receptura.

Sorina S.
Buna ziua As dori sa procur VITAMINA C sub forma de pulbere CRISTALINA si Bicarbonat DE POTASIU (pulbere, pur) Aveti asa ceva?

Puteti gasi aceste produse in farmacii. Va recomand sa va prezentati direct la farmacie si sa le comandati. Cred insa a veti avea nevoie de o prescriptie medicala.

Farmacist F.
Ma intreb cum ar putea sa se faca un preparat pentru badijonaj bucal, cu un gel care se foloseste local pentru tratarea intepaturilor de insecta? Chiar daca nu il inghite sa zicem prin absurd, oare nu se absoarbe local ?
MITI C.
Buna ziua, Ce solutie trebuie pentru alopecie aerata?

Alopecia areata consta in aparitia unor zone variabile de pierder a parului. Nu este o boala contagioasa dar poate fi ereditara. Cauza este autoimuna. De aceea tratamentele actuale sunt dirijate pentru a avea efecte locale antiinflamatorii si imunomodulatoare la nivel celular. Nu stiusa fie solutii oficinale care sa aiba o eficienta demonstrata. Sunt srudii cu imunodulatoare utilizate in tratamentul poliartitei reumatoide, cat si terapii moleculare tintite pentru alopecia areata.

Nicu R.
Buna ziua, Trebuie sa cumpar reteta urmatoare si as dori sa stiu cat costa: Neomicina 2g Stamicin 2.000.000 U.I. Acetat hidrocortiozon 0,125g Vitamina A 3000.000 U.I. Fenistil 0,100 g Glicerina 20g Pentru badijonare gingivala Multumesc, Nicu Roiban, varsta 65 ani

Buna ziua, Va recomand sa mergeti direct in farmacie sa vi se calculeze pretul produsului preparat oficinal. Sau sa solicitati detalii la office@farmaciiledona.ro

Lasa-ne comentariul tau