Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Prevenirea accidentelor comune în locuinta

12-03-2018

Accidentele se intampla. Aceasta este o convingere des intalnita si s-ar putea spune ca este plina de adevar. Insa, de fapt, fie ca este vorba despre evenimente nefericite care se petrec in mod nepravazut acasa sau afara, accidentele nu trebuie sa se intample. Si pentru aceasta prevenirea lor este elementul esential.

Prevenirea accidentelor comune în locuinta


Circa o treime dintre accidente survin in locuinta, de multe ori in urma unor actiuni banale, ajungandu-se cu usurinta la caderi, fracturi, inecari, sufocare, arsuri, otraviri, taieturi, electrocutare si chiar moarte.

Iata cateva dintre cele mai importante accidente care se pot petrece in locuinta si cum pot fi prevenite:

Caderi

Caderile reprezinta principala cauza a ranirilor si chiar a deceselor in urma accidentelor petrecute in locuinte. Cele mai expuse acestui risc sunt copiii cu varsta sub 5 ani si varstnicii de peste 70 de ani.

Pentru prevenirea caderilor, primele masuri trebuie luate in zonele din casa unde exista suprafete alunecoase, acoperite cu gresie sau parchet. Amplasati covorase, traverse, protectii sau coltare pentru trepte, benzi antiderapante si balustrade. Acestea din urma sunt utile in special in baie, locul in care se petrec numeroase accidente cauzate de alunecare. De asemenea, lipiti pe picioarele scaunelor accesorii speciale impotriva alunecarii acestora.

Tot pentru prevenirea caderilor, asigurati-va ca toate zonele din casa si de pe langa aceasta sunt suficient de bine luminate si ca nu exista pe jos piedici neasteptate.

Atentie! Covorasele obisnuite pot aluneca foarte usor pe suprafete foarte netede. De aceea este indicat sa utilizati astfel de obiecte antiderapante.

Nu uitati de ferestre. In special pentru familiile cu copii acestea trebuie sa fie sigure, iar cea mai sigura masura este instalarea gratiilor.

Obiectele de mobilier trebuie la randul lor asigurate prin fixarea de perete astfel incat sa se previna caderea lor.

Otravire

Deseori sunt raportate la serviciile de ambulanta sau la camerele de garda cazuri de otravire. Cei mai expusi sunt copiii cu varsta sub 5 ani a caror curiozitate ii impinge sa ingereze sau sa miroasa diverse substante pe care le gasesc in locuinta. Asigurati-va ca toate produsele toxice dar si medicamentele sunt depozitate in locuri inaccesibile lor, cum ar fi in dulapioare inchise cu cheia. In cazul in care in casa exista persoane in varsta, amplasati pe acestea etichete scrise cu litere mari.

Taieturi

Fie ca este vorba despre ustensile de bucatarie sau de uneltele de bricolaj, operati-le in mod corect concentrandu-va privirea la ceea ce faceti si nu va grabiti. In cazul in care un obiect taios sau ascutit va cade din maini nu incercati sa-l prindeti.

Pastrati obiectele taioase si ascutite (inclusiv ace, foarfece, cutere sau lame de ras) in locuri in care copiii nu pot ajunge.

Arsuri si incendii

Unele dintre cele mai comune accidente care se petrec in locuinta sunt arsurile. Acestea pot fi produse de foc sau de lilchide clocotite. Nu lasati copiii, persoanele varstnice sau pe cele cu o stare de sanatate precara nesupravegheati in preajma surselor de foc sau a lichidelor foarte fierbinti.

Instalati alarme de incendiu in casa si, foarte important, verificati-le periodic. De asemenea, efectuati impreuna cu toata familie exercitii de simulare a incendiilor si de evacuare de urgenta a locuintei.

Asigurati-va ca aveti cel putin un extinctor si ca stiti sa-l utilizati.

Electrocutare

Asigurati toate prizele si sursele de curent electric daca aveti copii mici si angajati un electrician pentru a verifica periodic integritatea tuturor cablurilor.

Intoxicare

Verificati in fiecare seara butoanele aragazului si asigurati-le daca in locuinta sunt copii sau persoane varstnice.

Instalati detectoare de gaz si efectuati anual verificari specializate ale aragazului, cosurilor de fum, sobelor, caloriferelor si centralei termice.

Inecare sau sufocare

Una dintre cele mai importante cauze de deces in locuinta este inecarea cu mancare sau cu alte obiecte. Cei mai expusi in acest sens sunt copiii foarte mici. Pentru a preveni astfel de accidente, supravegheati-i pe cei mici cand mananca, nu lasati la indemana lor obiecte foarte mici (monede, capace, bijuterii, baloane, jucarii, margele si altele) si invatati tehnici de acordare a primului ajutor. In acest sens, foarte important este sa verificati periodic jucariile pentru a identifica la timp elementele care se pot rupe sau deprinde. De asemenea, indepartati curelele, ori cordoanele si tineti in locuri sigure pungile de plastic.

Nu lasati in patutul copilului niciun obiect cu care s-ar putea ineca sau sufoca (in cazul sugarilor nu este admis nimic in afara saltelei).
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau