Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala (BTS)

16-12-2014

Bolile cu transmitere sexuala sunt afectiuni care se transmit prin intermediul contactului sexual cu o persoana care prezinta o astfel de infectie.Bolile cu transmitere sexuala sunt reprezentate de infectiile cu Chlamydia trachomatis, gonoreea, herpesul genital, sifilis, hepatita B, hepatita C, infectia cu HPV, infectia cu Trichomonas, HIV/SIDA. Multe din aceste infectii sunt dobandite dupa un singur contact sexual. Incidenta acestor boli este crescuta la tinerii cu varsta intre 15-25 ani. La femei BTS determina adesea o afectiune mai serioasa, numita boala inflamatorie pelvina.

Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala (BTS)


Bolile cu transmitere sexuala sunt afectiuni care se transmit prin intermediul contactului sexual cu o persoana care prezinta o astfel de infectie. Bolile cu transmitere sexuala sunt reprezentate de infectiile cu Chlamydia trachomatis, gonoreea, herpesul genital, sifilis, hepatita B, hepatita C, infectia cu HPV, infectia cu Trichomonas, HIV/SIDA. Multe din aceste infectii sunt dobandite dupa un singur contact sexual. Incidenta acestor boli este crescuta la tinerii cu varsta intre 15-25 ani. La femei BTS determina adesea o afectiune mai serioasa, numita boala inflamatorie pelvina. Contactul sexual cu un purtator ramane principala cale de transmitere a BTS.

Elementul principal al preventiei este educatia. Aceasta urmareste evitarea practicilor sexuale neprotejate prin reducerea numarului si frecventei contactelor sexuale, evitarea practicilor cu risc crescut si folosirea de bariere de protectie, cum sunt prezervativele. Pentru a reduce riscul de aparitie a BTS: practicati sexul protejat.

Folosirea prezervativului in timpul actului sexual nu elimina riscul contactarii unei BTS, dar il poate diminua. Folosirea corecta si constanta a prezervativului reduce riscul de transmitere a BTS. Se recomanda folosirea prezervativului la fiecare contact sexual, mai ales in cazul relatiilor sexuale cu parteneri mai putin cunoscuti.


singurele metode sigure de a preveni bolile cu transmitere sexuala sunt: abstinenta sexuala sau o relatie monogama cu o persoana care nu are o boala ce poate fi transmisa pe cale sexuala.

evitati anumite practici sexuale

limitati numarul de parteneri sexuali

contraceptivele au doar rol de a preveni o sarcina nedorita, ele neasigurand prevenirea BTS

Majoritatea BTS sunt tratabile daca sunt depistate precoce si daca se instituie tratamentul potrivit. In ciuda progreselor inregistrate in screening-ul, diagnosticul si tratamentul bolilor cu transmitere sexuala (BTS), incidenta acestora se mentine crescuta.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau