Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Preventia si tratamentul afectiunilor cailor nazale

04-12-2014

Cel mai des intalnite pentru actiunea decongestionanta nazala sunt preparatele de uz topic (adica aplicate si care actioneaza local) si mai putin preparate cu actiune generala. Principalele tipuri de substante se incadreaza in clasa simpatomimeticelor, la care se adauga si reprezentanti din clasa corticoizilor, antihistaminicelor. Multe preparate sunt asocieri de simpatomimetice cu corticoizi sau cu substante cu rol antibacterian (sau cu amandoua).

Preventia si tratamentul afectiunilor cailor nazale


Preventia si tratamentul afectiunilor cailor nazale Pentru a putea trata si mai ales pentru preveni ceva, este important sa cunoastem cateva date semnificative, care pot sta la baza problemei, dar si a solutiei. Uneori, tinand seama de cele mai simple notiuni, putem gasi rezolvarea. Astfel ca, putem sa ne reamintim ca nasul este organul mirosului si totodata una din principalele cai prin care aerul patrunde si iese din plamani, avand rolul de a-l incalzi, umidifica si curata inainte ca acesta sa ajunga in arborele respirator. In interiorul nasului se afla cavitatea nazala, care este impartita in doua cai de catre septul nazal si tot aici se proiecteaza cornetele, care formeaza o serie de pliuri. Aceste pliuri cresc semnificativ suprafata cavitatii nazale, fapt care, coroborat cu abundenta vaselor de sange din mucoasa nazala, contribuie la incalzirea si umidificarea rapida a aerului. Celulele din mucoasa prezinta mici prelungiri filiforme numite cili si produc mucus, care are rolul de a imobiliza particulele de praf, ce vor fi transportate de cili in partea anterioara a nasului sau catre faringe, fiind astfel eliminate din caile respiratorii (aerul este astfel curatat inainte de a ajunge la plamani). Stranutul va curata automat caile nazale ca raspuns la actiunea unui factor iritant, la fel cum tusea curata arborele bronsic. Asigurarea transportului acestor particule de catre cili se face insa prin orificii foarte mici ale sinusurilor, iar drenajul poate fi blocat usor de afectiuni precum raceala sau alergiile, care cauzeaza edem al mucoaselor si poate conduce la inflamatie (rinita), la aparitia infectiei (sinuzita). Se acorda insa o mare atentie in cazul administrarii produselor medicamentoase la copii, a caror mucoasa este mai subtire si mai permeabila (de exemplu decongestivele de tip vasoconstrictor simpatomimetice pot produce efecte sistemice stimulatoare cardio-vasculare si la nivelul sistemului nervos central). Astfel, la acest nivel, se pot utiliza forme farmaceutice precum: solutii apoase si uleioase, administrate ca instilatii, spalaturi, badijonaj, spray-uri, inhalatii (daca ne referim la substante volatile); pulberi, prin prizare. Cel mai des intalnite pentru actiunea decongestionanta nazala sunt preparatele de uz topic (adica aplicate si care actioneaza local) si mai putin preparate cu actiune generala. Principalele tipuri de substante se incadreaza in clasa simpatomimeticelor, la care se adauga si reprezentanti din clasa corticoizilor, antihistaminicelor. Multe preparate sunt asocieri de simpatomimetice cu corticoizi sau cu substante cu rol antibacterian (sau cu amandoua). Exista o gama larga de produse pe aceste combinatii, cu rol semnificativ in ameliorarea rapida si de durata a congestiei nazale si diminuarea secretiei prezente in infectii sau afectiuni alergice ale cailor respiratorii superioare, precum rinite acute, cronice, alergice, vasomotorii, sinuzite si chiar ca adjuvanti in tratarea sinuzitelor.

Exista insa un aspect demn de luat in seama si anume: utilizarea acestor preparate se face pe o perioada cuprinsa intre trei si sapte zile deoarece depasirea acestui interval are ca rezultat producerea asa-numitului fenomen de tahifilaxie (obisnuinta), adica diminuarea efectului (fapt care antreneaza tendinta noastra de a mari frecventa de utilizare si doza).

Desi administrarea se face la nivelul mucoasei nazale, exista reactii nedorite care pot aparea de la simpla senzatie de iritatie, usturime, arsura si pana la afectarea sistemului cardio-vascular si a sistemului nervos central. De aceea, se recomanda prudenta in cazul administrarii la persoanele hipertensive, cele care prezinta risc de retentie urinara, hipertiroidie si se contraindica administrarea preparatelor ce includ simpatomimetice persoanelor care sufera de glaucom cu unghi inchis, tulburari uretro-prostatice sau celor care folosesc si au folosit in ultimele doua saptamani medicamente pentru tratarea depresiei sau a altor afectiuni psihice.

O varianta demna de luat in seama pentru curatarea cavitatii nazale o reprezinta produsele pe baza de apa de mare, care sunt solutii saline sterile, cu o concentratie optima de sare pentru a preveni iritatia nazala si care rehidrateaza membranele nazale uscate, emoliaza secretiile, ajutand astfel la eliminarea lor. Cu mai putine reactii neplacute, preparatele pe baza de apa de mare sunt indicate pentru a curata membranele mucoasei nazale in caz de congestie usoara (nas infundat atunci cand sunteti racit), dar si pentru a umecta cavitatea nazala uscata sau iritata datorita nivelului de umiditate scazuta (precum sunt camerele in care functioneaza aparate pentru aer conditionat sau cu incalzire centrala, altitudini mari) sau in cazul altor iritatii nazale minore. Se pot, de asemenea, asocia cu preparate ce contin substante medicamentoase (amintite mai devreme), cu precizarea ca produsul pe baza de apa de mare se utilizeaza prima data, datorita proprietatilor sale de curatare si emoliere (in raceli, rinite alergice).

Un lucru nu mai putin important de precizat ar fi cum administram picaturile de nas, respectiv sprayurile nazale. Pentru o administrare care sa produca actiunea dorita a picaturilor se va proceda astfel: se sufla nasul, se lasa capul usor pe spate si se administreaza in fiecare nara numarul de picaturi indicate, apoi se pastreaza aceasta pozitie pentru putin timp, cat sa permita dispersarea medicamentului. In cazul sprayurilor nazale, fara a mai lasa capul pe spate, se introduce dispozitivul in cavitatea nazala, se activeaza pompita si pe inspiratia noastra se elibereaza puful.

Sunt foarte utile solutiile apoase sau pulberile inhalate sub forma de aerosoli, care se administreaza cu aparate speciale (nebulizatoare sau inhalatoare). Aparatele de aerosoli sau nebulizatoarele sunt echipamente care vaporizeaza o anumita cantitate de lichid in care se afla substante medicamentoase cu actiune benefica in anumite afectiuni respiratorii precum bronsitele, astmul. Absortia pe aceasta cale este inlesnita de un ritm respirator lent, prin care se realizeaza penetratia aerosolilor, marind timpul de tranzit si de retentie al acestora.

Tinand cont de toate aceste date, putem trage o concluzie: curatarea nasului ajuta mucoasa nazala sa-si recapete functia de aparare impotriva agresiunilor externe si permite o buna respiratie. Farm. Sorina Neculae
Comentarii

Ana C.
Excelent! sa stiti ca am citi cu atentiesi este un articol explicativ foarte bun si interesant pentru persoane fara studii de specialitate. Si sa vedeti ca nimic nu-i la voia intamplarii, am citit mail-ul de la Dona si am gasit acest articol in conditiile in care am depins de picatur nazale timp de 24 luni iar fiica mea depinde de ele de mai mult de 30 luni. Este groaznic si cautam solutii sa scape si ea de aceasta dependenta. Dumnezeu care poate face minuni! atat ne-a ramas.

Lasa-ne comentariul tau