Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primăvara ”înfloresc” simptomele de rinită alergică

23-04-2018

Supranumită şi "febra fânului", rinita alergică este o reacţie exagerată a sistemului imunitar la anumite particule prezente în atmosferă şi inspirate. În cazul unei persoane cu un sistem imunitar sănătos, aceste particule nu declanşează o astfel de reacţie neobişnuită a ”scutului natural” al organismului care luptă împotriva virusurilor şi a bacteriilor din mediul exterior prin producerea de anticorpi.

Primăvara ”înfloresc” simptomele de rinită alergică


Însă, dacă din diverse cauze există o perturbare la acest nivel, sistemul imunitar percepe anumite particule din atmosferă (polen, mucegai, praf, puf, păr de animale, acarieni şi altele) drept o ameninţare şi elimină histamină şi alte substanţe chimice ce cauzează simptomele neplăcute ale alergiei.

Simptomele pe care le manifestă astfel de persoane cu sensibilitate crescută la alergeni sunt numeroase, însă cel mai adesea ele includ:

- senzaţia de mâncărime nazală;

- strănut repetat imediat după expunerea la alergeni;

- curgerea nasului (rinoreea) sub forma unui lichid limpede (acesta îşi poate schimba consistenţa dacă se declanşează o infecţie nazală ori la nivelul sinusurilor);

- lăcrimare abundentă;

- ochi iritaţi;

- mâncărimi la nivelul ochilor;

- senzaţia de iritaţie în gât;

- apariţia unei tuse ca urmare a iritaţiei gâtului;

- nas înfundat.

- senzaţie de presiune în ureche.

Alte simptomele care se pot manifesta sunt: sensibilitate a ochilor la lumină, lipsa energiei, insomnie, disconfort la nivelul feţei.

Atenţie! Simptomele pot fi agravate de alte substanţe iritante prezente în atmosferă, precum fumul de ţigară, noxele de la motoarele autovehiculelor, fumul rezultat în urma arderii combustibililor fosili, utilizarea unor produse chimice de menaj şi chiar anumite substanţe din parfumuri.

Din păcate, simptomele rinitei alergice se prelungesc pe tot parcursul vieţii, ele revenind ocazional, în funcţie de prezenţa factorilor alergici declanşatori. Spre exemplu, în cazul alergiei la polen, efectele se pot resimţi predominant primăvara, când apar florile.

Spre deosebire de rinita alergică sezonieră, care se manifestă foarte rar înainte de vârsta de 3-4 ani şi apare în special în adolescenţă, rinita alergică perenă se poate manifesta la orice vârstă şi poate fi confundată cu o infecţie a tractului respirator superior.

Cauzele unor astfel de alergii nu sunt deplin stabilite, însă se bănuieşte că la mijloc se află o sensibilitate moştenită din familie. De asemenea, traiul într-un mediu poluat poate creşte riscul de a manifesta astfel de simptome neplăcute în cazul expunerii la alergeni.

În cazul apariţiei acestor simptome este indicat să se consulte medicul pentru efectuarea unor teste alergologice astfel încât să fie eliminate alte potenţiale cauze ce pot fi confundate şi care nu sunt declanşate de alergie. În plus, în urma testelor se poate stabili şi cea mai bună schemă de tratament şi se poate reduce expunerea la alergeni.

Dacă nu este tratată corespunzător, există riscul ca rinita alergică să afecteze viaţa de zi cu zi şi să conducă spre rinită cronică, sinuzită, dureri de cap şi la nivelul feţei, infecţii respiratorii, probleme la nivelul urechilor şi polipilor nazali şi chiar astm.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau