Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primavara si problemele digestive

23-03-2015

Odata cu venirea primaverii, sistemul neurovegetativ, influentat de cresterea temperaturii si de insorirea prelungita, reactioneaza printr-o hiperstimulare care, la anumiti indivizi, se traduce prin cresterea secretiei acide gastrice ceea ce dezechilibreaza mecanismele de aparare normale de la nivelul stomacului.

Primavara si problemele digestive


In aceasta perioada se schimba si alimentatia. Creste consumul de vegetale, cu efect stimulativ asupra secretiei gastrice, dar si cu aport semnificativ de bacterii intre care Helicobacter Pylori, o bacterie redutabila in producerea gastritei si a ucerului gastroduodenal. Totodata, o serie de alergeni vegetali a caror explozie este specifica primaverii pot declansa gastrita alergica, cu manifestari asemanatoare. Acestia trebuie identificati si expunerea trebuie evitata.

Gastrita si ulcerul gastroduodenal sunt boli psihosomatice, consecinta unei reactii a unui teren predispus (variabil de la pacient la pacient) la factorii declansatori (stresul, interventii chirurgicale, medicamente, infectia cu HPy, alcoolul, fumatul etc.). Manifestarile gastritei sunt variate, de la pierderea poftei de mancare si slabiciune generala, pana la dureri abdominale, varsaturi, stare de rau general. Diagnosticul se bazeaza pe simptomatologia relativa caracteristica si pe endoscopia digestiva superioara care arata gradul de inflamatie gastrica.

Tratamentul medicamentos se face cu inhibitori ai secretiei gastrice de acid clorhidric, pentru circa 3-4 saptamani. Pentru gastrita alergica se administreaza in plus si antihistaminice. Tratamentul medical este dublat de un regim alimentar.

Dr. Mircea Gheorghe

Medic specialist chirurgie generala, Spitalul “Sfanta Maria”, BucurestiComentarii

Lasa-ne comentariul tau