Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primul ajutor in caz de arsuri si opariri

30-12-2014

Oricui i se poate întâmpla să se ardă sau să se opărească, în diverse circumstanțe, în special în sezonul rece, când sursele de foc sunt mai des folosite. Iata cum poti acorda primul ajutor in caz de arsuri si opariri.

Primul ajutor in caz de arsuri si opariri


Intervențiile rapide și corecte ale celor din jur pot salva atât pielea, la propriu, cât și viața victimelor arsurilor si oparirilor. Arsurile se pot clasifica în ușoare, când mai puțin de 15% din suprafața corpului este afectată, șocante, când este afectată între 15-30% din suprafața corpului, critice, când între 30 și 40% din suprafața corpului este afectată, și letale, când peste 40-50% din suprafața corpului este afectată.

Patru grade de profunzime pentru arsuri 

În funcție de profunzimea lor, arsurile pot fi: de gradul I - când apar congestia pielii, durere și edem, de gradul II - când apar bășicuțe cu lichid limpede transparent, edem și durere, de gradul III - când se observă bășicuțe cu un conținut sanguinolent, edem și durere și de gradul IV - când se formează cruste, pielea pare albită sau carbonizată și este distrusă.

Măsurile de prim ajutor în caz de arsuri includ îndepărtarea victimei de lângă sursa de foc, stingerea flăcărilor prin învelirea persoanei afectate cu o pătură și resuscitare cardio-respiratorie în cazul în care apare șocul. Pe zonele arse nu se aplică dezinfectante, unguente ori diverse prafuri și se pansează cu tifon. Atenție! Nu se vor îndepărta resturile de haine de pe zonele arse. În timpul transportului victimei către spital, aceasta se învelește cu o pătură pentru a se menține o temperatură confortabilă.

Este necesară intervenția de specialitate 

În cazul opăririlor, primul pas este îndepărtarea victimei de lângă sursa cauzatoare. Dacă hainele nu s-au lipit de pielea acesteia, se scot, laolaltă cu alte accesorii, precum bijuteriile. Se aplică apă rece pe zonele afectate, timp de 15-20 de minute astfel încât să se estompeze durerea și țesuturile să nu se deterioreze prea tare. Locul opărit se acoperă cu un tifon steril și se transportă victima la medic. Între timp nu i se oferă băuturi, dar i se pot umezi buzele.

Necesitatea intervenției de specialitate se impune în special dacă este vorba despre o opărire a feței, mâinilor, picioarelor, articulațiilor sau a organelor genitale ori dacă apar bășici și inflamații. Ca și în cazul arsurilor, nu trebuie să aplicați loțiuni, creme sau pudre înainte de intervenția medicilor. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau