Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primul ajutor in caz de avalansa

06-12-2017

Avalansa, desprinderea subita de pe coasta unui munte a unei mase de zapada care se rostogoleste cu viteza la vale antrenand totodata pietre, copaci si alte obiecte pe care le intalneste in cale, poate surprinde, uneori, si persoane aflate in zona respectiva.

Primul ajutor in caz de avalansa


In ultima vreme, inclusiv pe fondul schimbarilor climatice care implica schimbari relativ bruste de temperatura ce contribuie la deplasarea maselor de zapada, s-au produs mai multe evenimente dramatice in care si-au pierdut viata turisti, schiori, snowboarderi si chiar salvamontisti, inclusiv in tara noastra.

Daca una sau mai multe persoane au ramas sub zapada trebuie intervenit rapid, fiecare minut fiind vital in aceasta situatie. In primele 15 minute de la producerea avalansei sansele de supravietuire sunt considerate mari, insa se intervine numai in conditii de siguranta, dupa ce fenomenul s-a incheiat in totalitate.

Cautati orice urma care poate indica locul in care se afla victimele, precum caciuli, manusi, cizme, bete de schi sau alte indicii.

Daca victima este ingropata la peste un metru sub zapada se sapa cu mare atentie de jos in sus sau se indeparteaza zapada catre laterale, preferabil cu o lopata.

In cazul in care sunteti pe jos si observati ca o masa de zapada o ia brusc la vale incercati sa va indepartati in lateral.

Daca sunteti pe schiuri sau pe placa de snowboard indreptati-va in directia descendenta pentru a inainta cu viteza si, daca aveti timp, schimbati directia astfel incat sa evitati avalansa, sau, in lipsa timpului necesar inaintati odata cu ea.

In situatia in care conduceti un snowmobil, accelerati in directia descendenta si virati pentru a evita avalansa.

Daca va aflati pe masa de zapada desprinsa, faceti efortul de a ramane la suprafata stand pe spate, cu picioarele intinse spre baza muntelui si capul in sus.

In cazul in care sunteti acoperit de zapada, ramaneti calm, nu tipati pentru a conserva oxigenul si sapati in zapada pentru a creea o ”bula”. In acest moment se recomanda sa eliberati putina saliva pentru a observa in ce directie se indreapta – atrasa de gravitatie, ea va va indica in ce directie se afla pamantul. Astfel veti sti in ce directie trebuie sa sapati pentru a realiza o spartura in masa de zapada. Odata ce ati reusit acest lucru si aveti oxigen, este indicat sa nu faceti miscari bruste riscand sa declansati o noua alunecare de zapada care ar putea acoperi spartura. Sapati cu calm si incercati sa va eliberati treptat.

Pentru a supravietui unei avalanse, in primul rand, trebuie sa va informati la serviciul de salvamont cu privire la existenta riscului de desprindere a unei mase de zapada in zona in care intentionati sa va deplasati.

Un rol important pentru supravietuire il are si echipamentul. Casca de protectie intr-o zona de versant cu zapada este o necesitate, in special in conditiile in care multe dintre victimele avalanselor isi pierd viata in urma impactului cu obiectele intalnite in cale, precum copaci sau pietre. De asemenea, o statie de emisie-receptie bine prinsa de corp si un telefon mobil pot fi salvatoare in cazul in care sunteti ingropati in zapada.

Sonda pentru avalansa este si ea un obiect indispensabil in cazul unui asemenea eveniment nefericit. Aceasta se asambleaza in doar cateva secunde si poate contribui la salvare.

Alte obiecte care pot contribui la cresterea sanselor de supravietuire sunt lopata portabila speciala, dispozitivul electronic de cautare in avalansa care permite atat emiterea unui semnal electromagnetic cat si receptia si localizarea semnalelor emise de alte dispozitive similare, dar si rucsacul cu airbag care, potrivit statisticilor, asigura supravietuirea in proportie de 97%.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau