Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primul ajutor in caz de degeraturi

09-02-2018

Degeraturile reprezinta leziuni superficiale sau profunde ale tesuturilor in urma expunerii pielii neprotejate sau ude la temperaturi negative (de obicei, sub minus 10 grade Celsius). Cele mai afectate sunt extremitatile, precum degetele de la maini sau de la picioare, nasul si urechile.

Primul ajutor in caz de degeraturi


Aceste leziuni pot fi superficiale, caz in care degeraturile se produc in stratul de piele, sau profunde, situatie in care este depasita pielea si sunt afectate tesuturile profunde ajungandu-se pana la muschi, tendoane, nervi si vase de sange.

In cazul degeraturilor superficiale, simptomele includ, in general, durere de intensitate medie la temperaturi mai ridicate, piele inrosita si inflamata si furnicaturi in zona afectata.

Degeraturile profunde se caracterizeaza prin piele albita, intarita si rece, cu sensibilitate foarte scazuta, imobila fata de structurile profunde si articulatii in general imobile.

In acest ultim caz, pot fi afectati inclusiv muschii, tendoanele si oasele si in cateva ore apare necroza si gangrena.

In cazul degeraturilor superficiale incalzirea zonelor degerate se face rapid si cu grija prin contactul cu zone mai calde ale corpului sau prin apropierea treptata de surse de caldura.

Daca persoana afectata acuza senzatie de furnicaturi in zona inghetata ea trebuie incurajata sa isi miste extermitatile pentru a stimula circulatia sangelui si a grabi astfel incalzirea.

In cazul degeraturilor profunde se aplica alte masuri de prim-ajutor. Iata ce trebuie facut:

- persoana afectata se introduce intr-un mediu incalzit dar nu foarte cald;

- zonele afectate se infasoara in haine groase sau paturi;

- se poate introduce extremitatea degerata in apa cu o temperatura de 34-37 grade Celsius;

- daca victima e constienta si nu varsa, i se pot oferi lichide usor caldute;

- victima se transporta cat de curand la spital.

Atentie!

Niciodata nu se maseaza zonele degerate si nu se apropie de surse de caldura precum calorifere, sobe sau apa fierbinte. De asemenea, nu se ofera victimei bauturi alcoolice sau fierbinti.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau