Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primul ajutor in caz de fracturi

09-03-2018

Iarna este sezonul in care au loc cele mai multe cazuri de fracturi osoase din cauza pericolului reprezentat de factori specifici acestui sezon, precum gheata, zapada ori viscolul. Aceste leziuni grave survenite in urma traumatismelor pot fi agravate in cazul unor interventii gresite efectuate la fata locului, de aceea este importanta cunoasterea masurilor de prim-ajutor in astfel de situatii.

Primul ajutor in caz de fracturi


Fractura reprezinta o rupere a osului in urma unui accident, victima manifestand dureri puternice, greutate in a-si misca zonele afectate, edeme, cresterea temperaturii locale, dar mai ales deplasarea anormala a osului vatamat, existenta unor deformari resimtite la palpare, imposibilitatea folosirii constiente a membrului afectat sau intreruperea continuitatii osoase.

In functie de locul in care a actionat factorul traumatizant, dar si de intensitatea acestuia, fracturile pot fi inchise, constand in rupturi care au loc doar la nivelul osului fara a afecta tegumentul si muschii, si fracturi deschise, definite printr-o leziune produsa in profunzime.

Fractura se diagnosticheaza numai prin intermediul unei radiografii, insa, la locul accidentului, in cazul suspiciunii de fractura, este indicata respectarea unor masuri de prim-ajutor specifice, concentrate pe securizarea osului cu atele, fara a se produce agravarea ranilor, lezarea nervilor implicati sau favorizarea unor infectii.

Cel mai important lucru de retinut in cazul unei suspiciuni de fractura este evitarea repozitionarii structurii osoase.

In primul rand, trebuie verificate caile respiratorii, capacitatea de respiratie si pulsul victimei. Se cauta semnele altor leziuni, iar daca ele exista la nivelul capului, gatului sau spatelui persoana afectata nu trebuie miscata.

In cazul in care victima victima este accidentata grav, a suferit o fractura deschisa sau sangerarea nu se opreste prin hemostaza (aplicarea unei presiuni directe asupra plagii cu un material textil curat) trebuie apelat urgent serviciul 112.

Atentie! Daca membrul afectat este amortit si rece iar unghiile sunt vinete, nu este indicat sa se atinga membrul afectat pana la sosirea echipelor de interventie.

Atelele trebuie cuprinda articulatiile care inconjoara locul traumatismului. In cazul in care este vorba despre o fractura deschisa, imobilizarea se realizeaza in pozitia in care membrul a fost gasit. Daca fractura este inchisa se fixeaza atelele (speciale sau improvizate, din orice material rigid), fixate cu fese elastice.

Daca este vorba despre un membru superior, se indoaie usor pana la limita suportabila a durerii si se leaga o esarfa in forma triunghiulara in jurul gatului victimei, astfel incat sa sustina mana fracturata.

In cazul piciorului, se folosesc atele lungi legate cu un bandaj sau o fasa improvizata si se ajuta victima sa isi tina piciorul ridicat cat mai mult timp posibil.

Victima trebuie transportata la cel mai apropiat spital sau se asteapta sosirea ambulantei, monitorizand atent atat starea in care se afla persoana accidentata cat si datele referitoare la ora aplicarii bandajelor si circumstantele in care a avut loc accidentul.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau