Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primul ajutor in caz de raniri

07-01-2015

Ranile necesită atenție deosebită deoarece prin deschiderea stratului protector de piele ele reprezintă porți de intrare a microbilor în organism. Afla cum poti acorda primul ajutor in caz de raniri.

Primul ajutor in caz de raniri


Rănile necesită atenție deosebită deoarece prin deschiderea stratului protector de piele ele reprezintă porți de intrare a microbilor în organism. Fie că este vorba despre simple zgârieturi (excoriații), de răni superficiale sau profunde, în care sunt afectați mușchii, vasele de sânge, nervii și chiar anumite organe, acestea trebuie tratate cu multă seriozitate pentru a se evita apariția complicațiilor.

Curățarea se face de la margine spre exterior

În primul rând, este indicat spălatul pe mâini cu apă și săpun sau cu spirt. Se procedează mai apoi la curățarea zonei afectate, cu apă călduță și săpun, operațiune care se face în jurul plăgii, întotdeauna de la marginea ei către exterior.

Dezinfectarea se realizează cu antiseptice precum alcool medicinal, alcool iodat ori apă oxigenată, dar numai dacă rana nu este profundă. Apoi se aplică o compresă sterilă, se bandijonează cu tifon și se fixează cu leucoplast. Atenție! Nu se aplică vată medicinală direct pe rană și nici unguente, prafuri sau substanțe ce se pulverizează.

Obiectele pătrunse în mușchi nu se extrag

În cazul rănilor profunde, nu se vor folosi substanțe dezinfectante deoarece acestea pot cauza probleme la organele interne.

Dacă rana profundă a fost cauzată de un corp străin ce a pătruns în mușchi sau în alte țesuturi, acesta nu trebuie extras pentru că există riscul dexclanșării unei hemoragii severe. Astfel, se cere ajutor de specialitate, la 112, sau se transportă victima de urgență la spital, cu mare grijă pentru a nu agrava rănile.Comentarii

Lasa-ne comentariul tau