Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primul ajutor in caz de soc

28-03-2016

Socul reprezinta o reactie a organismului aparuta in urma unui eveniment traumatizant sau tulburator. Acesta poate fi clinic sau emotional. Socul emotional necesita rareori ingrijiri medicale si poate fi vindecat prin remedii naturiste. El poate surveni primirii unor vesti foarte triste, a unei sperieturi puternice ori ca efect al unei traume fizice.

Primul ajutor in caz de soc


Socul reprezinta o reactie a organismului aparuta in urma unui eveniment traumatizant sau tulburator. Acesta poate fi clinic sau emotional.

Socul emotional necesita rareori ingrijiri medicale si poate fi vindecat prin remedii naturiste. El poate surveni primirii unor vesti foarte triste, a unei sperieturi puternice ori ca efect al unei traume fizice. Rareori, se poate intampla ca acesta sa fie atat de puternic incat persoana afectata sa lesine.

In caz de soc emotional, care nu este sever, este bine sa se umezeasca fata si ceafa victimei cu apa rece. De asemenea, e indicat ca tamplele sa fie frecate prelung cu ulei de levantica. Dupa ce victima isi revine putin, ceaiurile de rozmarin sau de flori de soc pot fi de ajutor, dupa care se poate consuma, cu inghitituri mici, ceai de roinita si musetel. De asemenea, suplimentele cu vitaminele B1 si B5 vor imbunatati functia mentala si vor contracara efectele stresului resimtit.

Socul clinic poate duce la deces

Socul clinic necesita interventia de urgenta. Acesta este o reactie a organismului la o ranire sau la o alta urgenta medicala cum ar fi accident grav, atac de cord, arsura puternica, durere acuta, reactie alergica, nivel scazut al glucozei in sange ori hemoragie semnificativa. Survine ca urmare a scaderii bruste a fluxului sangvin si a tensiunii arteriale, fapt ce duce la o diminuare brusca a cantitatii de oxigen ce ajunge la organele vitale. Daca nu se intervine imediat, persoana afectata isi poate pierde viata.

Simptomele socului clinic cuprind: piele palida, cenusie, puls neregulat, rapid sau slab, slabiciune, ameteli, respiratie precipitata, stare de lesin, anxietate, greata, varsaturi, senzatie de sete si dificultati de vedere.

Primul ajutor in caz de soc clinic consta in chemarea de urgenta a unui echipaj medical, culcarea victimei si asezarea picioarelor acesteia mai sus decat inima, largirea hainelor stramte, acoperirea cu o patura si oprirea sangerarii, dupa caz. Daca socul a survenit unui accident grav, victima nu trebuie miscata pana la interventia de urgenta a medicilor. De asemenea, persoanei care a suferit un soc nu i se da nimic de mancare sau de baut, insa fata si gura acesteia pot fi umezite cu apa rece.

Dupa orice tip de soc este posibil sa apara o serie de simptome cunoscute sub denumirea de stres post-traumatic care sunt, de fapt, retrairi ale momentului traumei, insomnii, depresie, lipsa poftei de mancare si probleme de relationare. Acestea este indicat sa fie gestionate cu ajutorul persoanelor apropiate si al unui psihoterapeut. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau