Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primul ajutor în caz de infarct miocardic

25-06-2018

Infarctul miocardic, cunoscut şi sub numele de atac de cord, reprezintă întreruperea fluxului sangvin la nivelul unei porțiuni a inimii, ce determină moartea celulelor miocardice. Cea mai frecventă cauză este obstrucția unei artere coronare după desprinderea unei plăci de aterom (depozit de lipide și celule albe) la nivelul peretelui arterial.

Primul ajutor în caz de infarct miocardic


Ischemia (reducerea fluxului sangvin) și hipoxia (scăderea cantităţii de oxigen în ţesuturi) rezultate pot conduce la moartea (necroza) mușchiului inimii (miocardului) în lipsa unei intervenţii rapide.

Infarctul miocardic acut se manifestă prin: durere bruscă de piept, asemănată cu o gheară care aplică presiune (răspândindu-se spre brațul stâng sau partea laterală stângă a gâtului), dispnee (greutate în respiraţie), stare de greață, vomă, slăbiciune fizică, palpitații, disconfort abdominal, transpirații și senzație de moarte iminentă.

În cazul infarctului, simptomele nu se opresc în momentul în care efortul depus de persoana în cauză încetează.

Atenţie! Circa un sfert dintre cazurile de infarct miocardic sunt „tăcute”, lipsite de dureri în piept ori de alte simptome.

În cazul în care o persoană din apropiere prezintă simptomele unui infarct sunt recomandate următoarele măsuri de prim ajutor:

- se aşază victima într-o poziţie confortabilă în cazul în care este conştientă;

- se anunţă serviciul de urgenţă prin apelarea numărului 112;

- se monitorizează semnele vitale, stare de conştienţă şi respiraţia;

- se susţine victima din punct de vedere moral;

- nu se administrează medicamente decât dacă persoana este cardiacă, are medicamente specifice în posesie şi este conştientă. Aceste medicamente trebuie mestecate înainte de a fi înghiţite;

- nu se oferă victimei apă cu zahăr sau alte „leacuri băbeşti” ori aspirină deoarece există riscul ca persoana respectivă să sufere de afecţiuni care se pot agrava astfel;

- în cazul în care victima este inconştientă, este posibil să fie în stop cardio-respirator şi necesită manevre de resuscitare cardio-pulmonară până la sosirea ambulanţei. Pentru a vă asigura, întindeţi victima în poziţie orizontală şi verificaţi pulsul presând cu degetele în lateralul mărului lui Adam, şi respiraţia, prin apropierea obrazului de nas. Dacă acestea lipsesc trebuie să se facă urgent masaj cardiac. Îngenuncheaţi lângă victimă, plasaţi degetul mijlociu pe stern, aşezaţi întreaga palmă, apoi pe cea de-a doua o poziţionaţi pestre prima mână, cu degetele întrepătrunse şi presaţi pieptul acesteia cu putere, astfel încât sternul să coboare aproximativ 4 centrimetri. Continuaţi să apăsaţi în mod regulat, cu un ritm de 90-100 de compresii pe minut. La 30 de compresii sternale se fac 2 ventilaţii mecanice, adică se pensează cu două degete nasul victimei, se inspiră adânc şi se suflă puternic în gura victimei timp de 1 secundă;

- în cazul în care pulsul reapare, iar victima este inconştientă nu încetaţi succesiunea manevrelor de resuscitare deoarece persoana respectivă poate intra din nou în stop cardio-respirator. Continuaţi până la sosirea echipajului medical de urgenţă.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau