Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primul ajutor în caz de mușcătură de animal

03-08-2018

Orice rană necesită o atenție deosebită deoarece prin deschiderea stratului protector de piele se creează o poartă de intrare a microbilor în organism. De la zgârieturi superficiale până la diverse accidentări profunde rănile trebuie tratate rapid, cu atenție și seriozitate, pentru a se evita apariția complicațiilor. Însă, în cazul mușcăturilor de animale se acordă o atenție sporită deoarece riscul de infectare crește considerabil din cauza faptului că dinții sunt încărcați cu bacterii periculoase.

Primul ajutor în caz de mușcătură de animal


În primul rând, în caz de mușcătură este indicată îndepărtarea de animalul care a cauzat-o. Se eliberează apoi rana, mâinile se spală cu apă și săpun sau cu spirt și se procedează la oprirea sângerării prin aplicarea prin presiune a unui bandaj compresiv. Imediat apoi se trece la toaletarea zonei afectate, cu apă călduță și săpun, operațiune care se face de la marginea plăgii către exterior.

După curățare, rana se dezinfectează zona cu soluție antiseptică - betadină, apă oxigenată. Se aplică peste rană o cremă cu antibiotic în strat subțire, urmată de o compresă sterilă, se bandijonează cu tifon și se fixează cu leucoplast.

Atenție! Nu se aplică vată medicinală direct pe rană și nici unguente, prafuri sau substanțe ce se pulverizează.

În cazul oricăror mușcături de animal cu perforarea pielii este necesară prezentarea la serviciul medical de urgență pentru dezinfectare rănii și aplicarea unui tratament antibiotic și antiinflamator. De asemenea, se efectuează vaccinuri pentru protecția contra bolilor infecțioase deosebit de agresive.

În situația rănilor profunde se solicită ajutor de specialitate la serviciul de urgență 112 sau se transportă victima de urgență la spital, cu mare grijă pentru a nu se agrava rănile.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau