Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primul ajutor în caz de înecare cu alimente

17-09-2018

Una dintre situațiile în care poate ajunge accidental orice persoană, indiferent de vârstă, sex, rasă sau statut social, este înecarea cu alimente. Aceasta poate duce rapid la sufocare, prin blocarea căilor respiratorii de către obiectul străin, și la deces.

Primul ajutor în caz de înecare cu alimente


Mii de persoane mor anual la nivel mondial ca urmare a înecării cu alimente, conform statisticilor. De asemenea, datele înregistrate prezintă un risc mai ridicat în cazul persoanelor care consumă frecvent alcool și al vârstnicilor.

În caz de înecare cu alimente trebuie intervenit prompt, fără nicio ezitare, deoarece orice secundă contează.

Dacă victima poate tuși ea trebuie încurajată în acest sens, cu capul aplecat în jos.

Însă, dacă aceasta nu poate tuși, respira sau vorbi primul pas este să loviți cu putere în zona de sus a spatelui, în dreptul omoplaților, de două-trei ori. De asemenea, în timp ce interveniți rugați pe cineva să sune la serviciul de urgență.

Dacă metoda aplicată nu dă rapid rezultatul scontat, începeți efectuarea manevrei Heimlich.

Metoda Heimlich a fost descrisă pentru prima oară în 1974 de dr. Henry Heimlich, care a folosit-o pentru expulzarea materialului blocat în trahee. Este o tehnică ce poate fi aplicată de oricine și eficacitatea ei depinde de doi factori, rapiditatea intervenției și cunoașterea tehnicii corecte de aplicare a compresiei.

Pentru procedura Heimlich, în cazul în care victima are peste 1 an, poziționați-vă în spatele victimei (în cazul copiilor într-o laterală), localizați buricul, puneți laterala degetului mare deasupra acestuia, cuprindeți cu cealaltă mână pumnul strâns, sub stern, și faceți compresii repetate, de jos în sus și din față în spate, strângând cu putere și brusc.

Apăsarea trebuie să fie puternică pentru ca aerul din plămâni să expulzeze corpul străin.

Dacă persoana care se sufocă stă în picioare, poziționați unul dintre picioare între picioarele victimei pentu a o susține dacă își pierde cunoștința.

Manevra se repetă până când obiectul este expulzat din traheea victimei și aceasta poate respira ori până când respectiva persoană își pierde cunoștința.

În cazul în care victima își pierde cunoștința se întinde pe podea și, în timp ce se așteaptă ambulanța, persoana care acordă primul ajutor se așază deasupra victimei, la nivelul coapselor acesteia, plasează palma mâinii drepte la nivel epigastric, cu brațul întins, își pune palma celeilalte mâini pe dosul primei și apasă brusc spre sol și spre capul victimei, de patru-cinci ori. Se ridică bărbia victimei, se mișcă limba și se verifică cu atenție căile respiratorii, cavitatea bucală până la gât, iar dacă se identifică un obiect străin acesta trebuie îndepărtat. În cazul în care s-a îndepărtat corpul străin și victima nu respiră, se încep manevrele de resuscitare cardio-respiratorii.

Pentru copiii de peste 1 an manevra este similară, numai că trebuie ținut cont că o forță prea mare poate duce la leziuni ale sternului, coastelor sau organelor interne.

La copiii sub 1 an și nou-născuți se așaza victima pe antebrațului persoanei care intervine, cu fața în jos, capul copilului fiind sprijinit cu mâna. Se administrează cu podul palmei patru-cinci lovituri scurte între omoplații copilului. Se întoarce apoi victima și se fac patru compresii scurte, dinspre burtă spre torace, cu degetul arătător și mijlociu, la jumătatea sternului.

Manevra Heimlich poate fi aplicată și de o persoană care este singură și s-a înecat, prin folosirea propriei greutăți. Aceasta se poate apleca peste marginea unui scaun, cu sternul deasupra marginii și se poate lăsa brusc cu toată greutatea pentru a expulza obiectul străin care obstrucționează căile respiratorii.

În cazul în care persoana care se îneacă este însărcinată manevra Heimlich se aplică prin compresii în zona pieptului, nu a abdomenului.

Se spune că manevra Heimlich este o metodă de eliberare a căilor aeriene superioare. Aceasta se pune în aplicare în momentul în care un bol alimentar sau un corp străin ajunge în gât și blochează căile respiratorii. Persoana înecată face eforturi disperate de a respira, dar nu poate trage aer în piept din cauza obstrucției la nivelul laringelui. „O persoană adultă conștientă, care are reflexul de tuse păstrat, trebuie încurajată să tușească în continuare. Cel care acordă primul ajutor se va duce în spatele victimei, o apleacă, și în zona dintre omoplați se aplică cu podul palmei cinci lovituri ferme, astfel aerul din torace împinge bolul afară. La o persoană inconștientă, îi deschidem gura să ne uităm dacă se vede corpul străin. Nu se folosesște degetul pentru a fi scos corpul străin, deoarece există riscul de a obstrucționa căile respiratorii și mai mult. Victima trebuie culcată și se aplică cu podul palmei cinci compresiuni puternice la nivelul diafragmei, coșul pieptului în termeni populari. Acestea au rolul de a împinge aerul în sus. La victimele semiconștiente, se ia victima în brațe și o poziționăm cu spatele pe pieptul nostru. Un picior trebuie să îl ținem în față, ușor flexat, iar cel din spate este de sprijin. Piciorul nostru trebuie să fie între picioarele victimei și cu palmele strânse se aplică compresiuni puternice în diafragmă, în timp ce noi ne lăsăm puțin pe spate. Această procedură trebuie repetată până când corpul străin este eliminat”, explică medicul Dănuț Ceamburu.

În cazul copiilor care au până în 5 ani, dar în special la sugari, manevra Heimlich se execută complet diferit. „Sugarul se ține pe antebraț, cu capul poziționat în jos, în palmă, iar corpul trebuie să fie aliniat cu capul. Tot cu podul palmei se aplică 5 lovituri între omoplați. Apoi, mutăm sugarul pe celălalt antebraț, dar cu capul în sus, pus în palmă și aliniat cu corpul și cu două degete pe torace se fac mișcări bruște”,explică medicul Ceamburu.

Medicii spun că aceste tehnici, efectuate până la sosirea echipajului medical de urgență, salvează viața respectivei persoane. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau