Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primul ajutor în caz de opăriri și arsuri

15-10-2018

Unele dintre cele mai des întâlnite motive ale prezentării la camera de gardă a spitalelor este reprezentată de opăriri și arsuri. În astfel de situații, intervenția rapidă și corectă a celor din jur poate salva, la propriu, pielea victimelor și chiar viața acestora.

Primul ajutor în caz de opăriri și arsuri


Pielea este cel mai mare organ al corpului, cu o suprafață ce poate avea doi metri pătrați și o greutate de circa cinci kilograme.

Acest înveliș protejează organele interne și are numeroase funcții, precum cea de apărare, de termoreglare, imunologică sau de simț.

Pielea este alcătuită din mai multe straturi, respectiv epiderma, derma și hipoderma.

Orice persoană poate ajunge la un moment dat în situația de a se opări cu lichide fierbinți sau de a se arde în diverse circumstanțe afectând acest organ complex.

În funcție de profunzimea lor, arsurile pot fi:

- de gradul I - când apar congestia pielii, durere și edem;

- de gradul II - când apar bășicuțe cu lichid limpede transparent, edem și durere;

- de gradul III - când se observă bășicuțe cu un conținut sangvinolent, edem și durere;

- gradul IV - când sunt afectate toate straturile pielii, apar dureri foarte mari, se formează cruste, pielea pare albită sau carbonizată și este distrusă.

În cazul opăririlor:

- primul pas este îndepărtarea victimei de lângă sursa cauzatoare;

- numai dacă hainele nu s-au lipit de pielea victimei se scot, laolaltă cu alte accesorii;

- se aplică apă rece pe zonele afectate, timp de 15-20 de minute astfel încât să se estompeze durerea și țesuturile să nu se deterioreze și mai mult;

- locul opărit se acoperă cu un tifon steril și se transportă victima la medic. Între timp nu i se oferă băuturi, însă i se pot umezi buzele.

Necesitatea intervenției de specialitate se impune în special dacă este vorba despre o opărire a feței, mâinilor, picioarelor, articulațiilor sau a organelor genitale ori dacă apar bășici și inflamații.

Nu trebuie să fie loțiuni, creme sau pudre înainte de intervenția medicilor.

În cazul arsurilor:

- îndepărtarea victimei de lângă sursa cauzatoare a arsurii;

- stingerea eventualelor flăcării prin învelirea persoanei afectate cu o pătură;

- nu se vor îndepărta resturile de haine de pe zonele arse;

- se efectuează resuscitare cardio-respiratorie în cazul în care apare șocul

- se transportă victima de urgență la spital. Pe drum, persoana afectată se învelește cu o pătură pentru a se menține o temperatură confortabilă.

Pe zonele arse nu se aplică dezinfectante, unguente sau diverse prafuri. Rana se poate pansa cu tifon până la intervenția medicilor.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau