Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Primul ajutor pentru fracturi, luxații și entorse

23-12-2014

Fractura reprezintă o rupere a osului și poate fi închisă, când pielea rămâne intactă, sau deschisă, când pielea este afectată (oasele rupte pot ieși la suprafață). Victima prezintă dureri puternice, echimoze și imposibilitatea de a-și mișca zonele care corespund zonei afectate.

Primul ajutor pentru fracturi, luxații și entorse


Măsurile de prim ajutor în cazul fracturilor si entorselor includ eliberarea victimei, poziționarea acesteia în funcție de zona fracturată și oprirea sângerării. Pentru aceasta din urmă, în cazul fracturilor deschise rana se acoperă cu o compresă sterilă fără a se interveni asupra oaselor afectate. Ca regulă de bază în cazul fracturilor deschise, se face imobilizarea fracturii cu ajutorul atelelor, care trebuie să fixeze atât articulația de deasupra, cât și pe cea de dedesubtul osului rupt, fără a se încerca îndreptarea oaselor.


Fracturile cervicale, cele mai grave


În situația în care victima a suferit o fractură de coloană vertebrală și/sau la nivelul gâtului, nu se mișcă din locul în care se află decât dacă există pericol de agravare a situației sale, cum ar fi un incendiu, deoarece orice mișcare a capului poate duce la paralizie sau moarte. Pentru a identifica în mod corect o posibilă fractură cervicală, trebuie să cercetați existența unor leziuni la nivelul capului, a imposibilității de mișcare totală sau a unor părți ale corpului, senzații de furnicături în mâini sau picioare și/sau dureri de cap.


În situația în care persoana afectată trebuie neapărat mișcată se imobilizează gâtul cu un prosop rulat și strâns ușor în jurul gâtului, victima se așază cu multă grijă pe o targă improvizată, plană și dură, fără a se îndoi sau mișca lateral corpul și se asigură poziția nemișcată a capului, gâtului și a coloanei vertebrale prin folosirea de prosoape și haine.


Este interzisă încercarea așezării osului la loc


Luxația reprezintă ruptura capsulei articulare, a ligamentelor, cu dislocarea oaselor din articulații. Cel mai frecvent aceasta apare la umăr, șold, cot, degete și genunchi. Poate fi recunoscută după deformarea articulației, imposibilitatea folosirii acesteia și dureri.


Pentru primul ajutor se recomandă imobilizarea zonei cu o atelă sau, în lipsa acesteia, se înfășoară fără a se schimba poziția membrului și fără a se încerca așezarea osului la loc.


Victima trebuie transportată la spital pentru îngrijiri corespunzătoare.


Se recomandă îngrijiri de specialitate in cazul entorselor


Entorsele sunt leziuni ale articulațiilor provocate de mișcări bruște și puternice și se petrec în special în zona gleznei, cotului, umărului, pumnului și degetelor. Caracteristice acestora sunt durerile la mobilizarea articulației, umflarea acesteia și colorarea zonei în albastru și vânăt spre negru.


Măsurile de prim ajutor în entorse includ aplicarea de comprese foarte reci și bandajarea pentru susținerea zonei afectate. Persoana respectivă nu trebuie să-și folosească articulația respectivă, iar după asigurarea primului ajutor se recomandă transportul la spital pentru îngrijiri corespunzătoare.Comentarii

Mata A.
Praf

Lasa-ne comentariul tau