Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Problemele de înghiţire pot avea urmări extrem de grave

17-04-2018

Gâtul poate ascunde o ”prăpastie” periculoasă în anumite cazuri. În această intersecţie anatomică, locul în care se află prima porţiune a aparatelor respirator şi digestiv, începe fie calea către trahee, bronhii şi plămâni, fie drumul care urmează ”versantul” abrupt către esofag şi stomacul plin cu acid.

Problemele de înghiţire pot avea urmări extrem de grave


Unele persoane dezvoltă, din cauze multiple, probleme de înghiţire şi astfel, la această intersecţie din corp, pot începe probleme grave. Numai în Statele Unite se estimează că aproximativ 9 milioane de persoane suferă o astfel de problemă de sănătate care poartă numele de disfagie.

Conform studiilor, ea devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă afectând, în medie, unul din cinci adulţi. De asemenea, în rândul persoanelor cu demenţă disfagia este frecventă, 80% dintre aceşti indivizi având dificultăţi de înghiţire, în circa 50% dintre cazuri letale în următoarele şase luni de la apariţia simptomelor.

Multe dintre persoanele care suferă de disfagie ajung să aspire hrana în loc să o înghită, ceea ce înseamnă că aceasta, alături de milioane de bacterii, o ia pe calea greşită, către aparatul respirator, în loc să se îndrepte spre stomac. Astfel, se poate ajunge la pneumonie şi stop respirator.

Singurul element care ne protejează de această problemă este epiglota, o membrană fibrocartilaginoasă, așezată în partea superioară a laringelui, care astupă glota în momentul înghițirii, împiedicând pătrunderea alimentelor pe căile respiratorii

La fel ca restul muşchilor din corp, această membrană se slăbeşte odată cu înaintarea în vârstă sau în cazul în care organismul este slăbit din cauza prezenţei unei afecţiuni şi astfel riscul de disfagie creşte.

Un studiu relevat recent în Statele Unite, efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins, a demonstrat că în cazul adulţilor vârstnici procesul de înghiţire începea mai târziu, astfel hrana ajungea în gât mai târziu şi dura o perioadă mai mare până când debuta procesul de împiedicare a bolului alimentar să ajungă pe calea greşită.

Deşi este mai des întâlnită în rândul vârstnicilor, disfagia poate afecta uneori şi adulţii tineri.

Identificarea cauzelor ce duc la apariţia dificultăţilor la înghiţire se bazează pe investigaţii imagistice (radiografie, endoscopie, fbroscopie optică, monometrie esofagiană, examinarea tomografică sau prin RMN).

Circa o jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu disfagie mor în aproximativ un an de la stabilirea acestui verdict, potrivit echipei de oameni de ştiinţă care a prezentat concluziile la o conferinţă a Societăţii pentru Studiul Disfagiei, desfăşurată în Baltimore, SUA.

Tratamentul variază în funcţie de cauză. În situaţia simplă, în cazul unei obstrucţii prin prezenţa unor corpi străini, aceştia se extrag endoscopic sau chirurgical. În alte situaţii, prin diverse metode, se aplică dilatarea căilor şi, eventual, tratament chirurgical sau administrarea de medicamente ce inhibă contracţiile esofagiene. De asemenea, dieta joacă un rol important, aceasta fiind predominant lichidă, însă foarte hrănitoare.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau