Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Progrese si perspective de viitor pentru diabetul zaharat

15-03-2018

In ultimii ani am putut remarca cateva schimbari considerabile in tratamentul si urmarirea diabetului zaharat si a complicatiilor lui. Viitorul ne rezerva perspective interesante : cititor de glicemie sub fara intepare, lentile de citire a glicemiei, pastile care sa administreze insulina, sau sisteme inteligente de diagnosticare ; o parte sunt in stadiul de proiect iar altele au devenit realitate.

Progrese si perspective de viitor pentru diabetul zaharat


Inca de anul trecut firma Abbot a inceput comercializarea unui dispozitiv medical de monitorizare a glicemiei destinat adultilor cu diabet zaharat, numit Free Style Libre.  Este vorba despre un captor care se pozitioneaza pe brat si permite controlul glicemiei in sange in mod continuu, timp de 14 zile ; este conectat cu un dispozitiv de citire care scaneaza rezultatele chiar si prin haine. Acest dispozitiv ar permite nu numai obtinerea de valori ale glicemiei fara a fi nevoie de intepare, dar si adaptarea automata a dozelor de insulina daca ar putea fi conectat electronic la o pompa de insulina. In anumite tari sistemul este rambursat partial de Casa de Asigurari de Sanatate. Produsul poate fi comandat online si costa in jur de 120-130 de euro.

Un alt dispozitiv promitator este lentila de contact care masoara glicemii. Grupul farmaceutic Novartis si Google incearca intr-un proiect comun sa puna la punct lentile de contact inteligente pentru diabetici care sa masoare glicemia.

Inca din anul 2014 s-au realizat o serie de tentative de clonare pentru a produce celule stem embrionare umane pornind de la celule din piele ale unei femei adulte cu diabet zaharat in speranta ca pastrarea si utilizarea lor in viitor ar putea permite vindecarea diabetului zaharat. Echipa de cercetare a transplantat nuclee de celule din pielea unei femei cu diabet zaharat de tip 1 in ovocite umane, cu scopul de a dezvolta celule stem embrionare umane. Aceste celule au fost utilizate pentru a fi diferentiate in celule de tip beta pancreatice, care sa produca insulina.

O echipa de cercetare din India incearca sa puna la punct o pilula robotica care sa administreze astfel pe cale orala medicamente care in prezent se administreaza injectabil, precum insulina. Insulina se administreaza injectabil intrucat aciditatea gastrica  o inactiveaza. Principiul pilulei robotice de administrare orala a insulinei ar fi ca o data ajuns in intestine, cuvertura externa a pilulei sa se dizolve, urmand a se ajunge la un compartiment care contine acid citric si bicarbonat de sodiu care interactionand vor produce dioxid de carbon. Gazul obtinut va fi ca o supapa care va impinge catre mucoasa intestinala microparticule care sa elibereze insulina.

In ultimii doi ani s-au dezvoltat tehnologii inteligente de invatare aprofundata a masinilor numite deep learning system (DLS) care in prezent sunt testate pentru screeningul retinopatiei diabetice si altor afectiuni oculare. Sistemul este capabil sa puna diagnosticul de retinopatie diabetica, glaucom sau de degenerescenta maculara in cateva secunde prin analiza unor imagini ale retinei. Un studiu pilot a fost publicat in decembrie 2017 in revista Americana medicala JAMA.

In ceea ce priveste algoritmele matematice de ‘deep learning’ sau similar, acestea vor permite in curand depistarea bolilor si a complicatiilor lor mult mai rapid decat de catre un medic.

Insa pana cand toate aceste perspective vor deveni macar in parte realitate, este de dorit sa aplicam masuri preventive printr-o alimentatie variata si sanatoasa si prin echilibrul intre repaus si activitate fizica.Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie

Doctor in stiinte medicale
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau