Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Psoriazisul

17-12-2014

Psoriazisul este o boala cutanata autoimuna, cronica, necontagioasa care provoaca autoagresiunea organismului. Boala afecteaza 1-2% din populatie. Afectiunea se caracterizeaza prin aparitia pe piele a unor placi rosii, bine delimitate, acoperite cu scoame groase, lamelare, alb-sidefii care se detaseaza usor.

Psoriazisul


Psoriazisul este o boala cutanata autoimuna, cronica, necontagioasa care provoaca autoagresiunea organismului. Boala afecteaza 1-2% din populatie. Afectiunea se caracterizeaza prin aparitia pe piele a unor placi rosii, bine delimitate, acoperite cu scoame groase, lamelare, alb-sidefii care se detaseaza usor.

Acestea apar cu predilectie pe scalp, coate, genunchi, insa exista cazuri in care psoriazisul poate acoperi intreaga suprafata a corpului. In 50% din cazuri se localizeaza la nivelul unghiilor. Unghiile se ingroasa si se exfoliaza. In 30% din cazuri, boala evolueaza cu afectare articulara (artrita psoriazica), fiind distruse treptat articulatiile mici de la maini si picioare. In psoriazis este afectat turnover-ul celular (ciclul de viata al celulelor cutanate).

In mod normal este nevoie de aproximativ 28-30 de zile pentru ca celulele noi sa se deplaseaza de la nivelul stratului bazal al pielii (unde sunt produse), catre stratul extern unde mor si se descuameaza sub forma unor coji mici. In psoriazis aceasta perioada este mult mai scurta, de 3-4 zile si astfel celulele se acumuleaza rapid.

Afectiunea este mai frecventa la rasa alba. Barbatii si femeile sunt afectati in egala masura, dar la femei boala poate apare mai devreme. Se poate declansa la orice varsta, dar afecteaza mai ales persoanele cu varste intre 15 si 25 ani. La copii este rar intalnit, dar evolutia este mai severa.

Cauza bolii nu este bine stabilita. Boala apare pe un teren genetic predispus, la care se adauga anumiti factori declansatori sau agravanti. Aparitia bolii depinde foarte mult de starea neuropsihica a pacientului.

Factorii declansatori difera de la caz la caz: stresul, supararile traumatismele fizice, arsuri, cicatrici chirurgicale infectii (amigdalite, faringite) consumul unor medicamente (AINS, betablocante, saruri de litiu) consumul de alcool si fumatul Tratament - nu exista un tratament care sa determine vindecarea psoriazisului. Totusi, exista medicamente ce determina scurtarea puseelor si reduc intensitatea eruptiilor cutanate.

Tratamentul se face in functie de tipul psoriazisului, severitatea bolii, marimea zonelor afectate. Boala are o evolutie cronica, cu remisiuni si exacerbari si necesita tratament indelungat.

Tratamente de baza: terapia topica fototerapia terapia sistemica Acestea se pot aplica singure sau se pot combina. Recent a fost introdus un nou tratament pentru tratarea placii psoriazice. Medicamentul este primul anticorp monoclonal 100% uman, pentru tratamentul psoriazisului, care se poate auto-injecta.

Recomandari: folosirea frecventa si regulata a preparatelor emoliente, care hidrateaza pielea evitarea medicamentelor care pot declansa sau agrava boala: antimalarice, betablocante, saruri de litiu, unele antiinflamatorii nesteroidiene) evitarea traumatismelor mecanice mici si repetate evitarea arsurilor solare (pot agrava psoriazisul) evitarea cosmeticelor si sapunurilor iritante evitarea stresului si a situatiilor cu incarcatura neuropsihica negativa
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau