Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Psoriazisul își poate face apariția la orice vârstă

03-12-2018

Psoriazisul este o boală cronică, sistemică, care afectează nu doar pielea, ci şi alte organe, dar și psihicul bolnavului. Această afecțiune, care poate avea consecințe severe și poate duce frecvent la complicaţii, afectează peste 2% din populaţia României, conform datelor Societăţii Române de Dermatologie care precizează însă că numărul real de bolnavi ar putea fi mult mai mare.

Psoriazisul își poate face apariția la orice vârstă


Conform statisticilor, psoriazisul prezintă consecinţe extrem de importante şi la nivel socio-economic: pacienţii cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă, în timp ce 23% dintre aceştia afirmă că psoriazisul a influenţat alegerea unei cariere profesionale.

Unul dintre cele mai importante lucruri ce trebuie reținute, care poate îmbunătăți nu doar viața persoanelor afectate ci și pe cea a celor cu care aceștia vin în contact este că psoriazisul nu este o boală contagioasă.

În plus, psoriarizul poate fi controlat şi tratat corespunzător dacă este bine gestionat prin terapiile și tratamentele aplicate, compensate și multe dintre ele gratuite.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, care apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi.

Vârsta medie de debut este situată în intervalul 15-30 de ani, însă psoriazisul poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii.

Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Printre cele mai comune simptome se numără: leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă; piele uscată, uneori poate crăpa şi sângera; senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură.

Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui. În anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde şi la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporală.

Psoriazisul a fost declarat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, împreună cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii.

Încă de la primele simptome este indicat să vă prezentați la medic. Acesta vă va oferi cel mai potrivit tratament și vă va consilia în legătură cu stilul de viață pe care îl aveți, pentru a îndrepta anumite aspecte și a preveni agravarea bolii.

Peste 30% dintre pacienţii cu psoriazis dezvoltă şi psoriazis artropatic - artrite periferice, spondilită / sacroileită, dactilită / tenosinovită, entezită, osteită / periostită. Conform statisticilor, aproximativ 20% dintre pacienţii diagnosticaţi cu Psoriazis artropatic dezvoltă leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate. La pacienţii cu psoriazis artropatic rata de mortalitate este mult mai crescută decât la populaţia generală, cauza cea mai frecventă de deces fiind complicaţiile cardiovasculare.

Tratamentul  se bazează pe remedii locale cu unguente, medicamente administrate oral, tratament intravenos sau prin injecții, după caz, și fototerapie cu raze UVB, PUVA și laser.

De asemenea, s-a observat că ajută acupunctura, osteopatia, climatoterapia, homeopatia, hidroterapia și curele balneoclimaterice.

Foarte importantă este și schimbarea stilului de viață. Este nevoie să se îndepărteze situațiile stresante, să nu se ignore cele opt ore de somn necesare pe noapte și să se modifice dieta astfel încât să se consume în fiecare zi fructe și legume proaspete, sucuri naturale și ceaiuri și să se elimine alimentele intens procesate, fără conservanţi şi coloranţi şi foarte puţin sărate. De asemenea, trebuie eliminate cofeina, alcoolul și nicotina.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau