Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Psoriazisul nu este contagios

15-05-2018

Psoriazisul este o boală de piele care, din nefericire, este privită şi în ziua de astăzi ca un stigmat, în ciuda faptului că nu este contagioasă. Această afecţiune cutanată cronică, inflamatorie, cu care sunt diagnosticaţi aproximativ 400.000 de români, conform Societăţii Române de Dermatologie, se manifestă prin apariţia pe piele a unor plăci roşiatice, proeminente, bine delimitate, acoperite de coji alb-sidefii.

Psoriazisul nu este contagios


De obicei, boala devine vizibilă la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului și în partea de jos a spatelui, dar poate fi și generalizată şi poate afecta şi alte zone precum palmele, tălpile, pliurile, unghiile şi uneori articulaţiile.

Psoriazisul se numără printre primele trei boli, după insuficienţa cardiacă şi hipertensiunea artrerială, ce afectează funcţia fizică a individului şi este a doua afecţiune, după depresie, care îşi pune amprenta asupra stării psihice.

Aceasta este o problemă extrem de neplăcută, ce provoacă un stres emoțional considerabil şi poate duce la autoizolare din cauza stigmatizării, discriminării şi prejudecăţilor membrilor societăţii care nu cunosc faptul că această afecţiune nu este contagioasă. În plus, pe lângă aspectul neplăcut, pielea îngroșată deranjează la mişcări bruşte și apar dureri, mâncărimi și răni. Conform statisticilor, 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută sau activitate slabă la locul de muncă, iar unul din trei pacienţi a avut tentative de sinucidere din cauza psoriazisului.

Psoriazisul afectează aproape 2-3% din populaţia lumii, fără a face diferenţe între sexe, și apare la orice vârstă, dar se declanșează mai des la 15-25 de ani sau la persoane care au împlinit 50 de ani. Este foarte des întâlnit în rândul rasei caucaziene, mai puțin frecvent la afro-americani, iar la asiatici este aproape inexistent.

Cauzele apariției acestei boli de piele nu au fost încă deslușite în totalitate de cercetători, însă se pare că predominant este factorul genetic. Astfel, în urma studiilor, s-a constatat că la un caz din cinci afecţiunea este transmisă în mod ereditar.

De asemenea, boala îşi poate face simţită prezenţa în urma unor stări de stres emoțional accentuat, dar și din cauza alimentaţiei ce abundă în grăsimi animale, zahăr, produse făinoase și alcool.

Sistemul imunitar slăbit este şi el responsabil de apariția psoriazisului.

Este bine de ştiut că manifestarea psoriazisului poate fi agravată de anumite infecții, de boli care slăbesc sistemul imunitar, de stările continue de stres, de administrarea unor medicamente, de fumat, de consumul excesiv de alcool şi cofeină și de arsurile solare repetate.

Apariţia primelor simptome impune prezentarea la medic deoarece peste 30% dintre pacienţii cu psoriazis dezvoltă şi psoriazis artropatic, ce poate duce la leziuni articulare severe, distructive, deformante, ce conduc adesea spre invaliditate şi scurtarea duratei vieţii.

În urma consultaţiei, medicul va oferi cel mai potrivit tratament și consiliere în legătură cu stilul de viață pentru a preveni agravarea bolii. Tratamentul se bazează pe remedii locale cu unguente, medicamente administrate oral, tratament intravenos sau prin injecții, după caz, și fototerapie cu raze UVB, PUVA și laser. De asemenea, s-a observat că ajută acupunctura, osteopatia, climatoterapia, homeopatia, hidroterapia și curele balneoclimaterice.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau