Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Puternici si sanatosi, numai prin hidratare optima

29-07-2016

Cand e prea cald, cand ne miscam repede, cand transpiram in ritm accelerat, cand respiram des si profund se impune sa ne hidratam mai mult! Da: chiar si prin expiratie eliminam fluide din organism (de pilda, un geam se abureste atunci cand suflam asupra lui nu numai in functie de conditiile atmosferice, ci si de vaporii pe care-i emanam noi).

Puternici si sanatosi, numai prin hidratare optima


Cand e prea cald, cand ne miscam repede, cand transpiram in ritm accelerat, cand respiram des si profund se impune sa ne hidratam mai mult! Da: chiar si prin expiratie eliminam fluide din organism (de pilda, un geam se abureste atunci cand suflam asupra lui nu numai in functie de conditiile atmosferice, ci si de vaporii pe care-i emanam noi). Cand corpul incepe sa se deshidrateze, in interiorul sau se declanseaza un proces de combatere a "secetei": incearca sa conserve si sa redistribuie putina apa ramasa.

Cum creierul trebuie tot timpul sa functioneze la parametrii cei mai ridicati cu putinta, deoarece de activitatea lui depind toate celelalte sisteme, restul volumului de fluide va fi orientat catre acest organ superior din toate punctele de vedere. Logic, alte zone ale corpului se usuca incet-incet. Plamanii, primii afectati Multe persoane, fara sa isi dea seama, nu beau suficienta apa de-a lungul zilei, nu isi adapteaza aportul de lichide la efortul depus si/sau la temperatura mediului ambiant. In astfel de situatii, organismul produce in exces histamine, substante care ingusteaza capilarele (vasele mici de sange) de la nivelul plamanilor, deoarece si cand respiram eliminam destula apa.

Consumul anumitor bauturi care favorizeaza deshidratarea -ceai negru, alcool, sucuri dulci - are un efect asemanator. Prin diminuarea diametrului capilarelor pulmonare, risipa de fluide se reduce, ce-i drept, dar acest efort suplimentar are un cost destul de piperat: respiratia devine mult mai dificila.

Este important sa intelegem ca organismul face acest lucru in mod voluntar. Apeleaza la strategia eliberarii de histamine nu din cauza unei boli sau a unei tulburari organice, ci pentru a reduce volumul de apa care se pierde prin plamani in procesul respiratiei, intrucat incearca sa mentina creierul functional.

Mare atentie ce beti! Poate parea un paradox, dar nu numai ca trebuie sa avem grija ca organismul sa fie in permanenta hidratat, ci si sa ne ferim de consumul excesiv al anumitor lichide. Bauturile de tip cola sau alte racoritoare, in special acidulate si/sau dulci, de fapt duc la accentuarea pierderii de fluide, din cauza continutului ridicat de zahar. Odata ce consumam o sticla, simtim ca mai vrem, intrand in ciclul nefast al tentativei de a suplini nevoia de apa prin consumul abuziv de esente dulci, care accentueaza setea. In alta ordine de idei, cafeina este, fapt bine cunoscut in lumea medicala, un diuretic (creste volumul de fluide eliminate de organism).

In vreme ce o cafea slaba pe zi nu are cum sa dauneze, mecanismele de compensare ale corpului putand face fata acestei provocari, consumul unor mari cantitati de sucuri care contin cafeina sau al unor medicamente diuretice creeaza un efect pronuntat de deshidratare. Cum ne dam seama cand e de ajuns?

Evident, anii de deshidratare cronica nu pot fi pur si simplu dati la o parte cu doua sau trei pahare de apa; este nevoie de timp pentru ca procesele sa reintre in normal. Nici nu este cazul sa supuneti organismul unui potop. Mai degraba, trebuie adoptata o pozitie prudenta, crescand gradual aportul de apa.

De unde stiti cand ati baut suficient din pretiosul lichid? Examinati-va urina: daca este clara, aproape transparenta, atunci totul este in regula. Colorarea in galben-intens spre oranj indica faptul ca rinichii lucreaza din greu pentru a elimina cat mai multe substante reziduale intr-un volum mic de fluide. Ei bine, atunci suferiti de deshidratare.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau