Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Rahitismul poate fi evitat usor

24-11-2014

Rahitismul este o afectiune specifica copiilor aflati in primii ani de viata, caracterizata prin malformatii scheletice (pe langa alte modificari fiziologice indezirabile), aparute ca urmare a unor tulburari survenite in metabolizarea fosfatilor si carbonatului de calciu, pe fondul deficitului de vitamina D.

Rahitismul poate fi evitat usor


Rahitismul este o afectiune specifica copiilor aflati in primii ani de viata, caracterizata prin malformatii scheletice (pe langa alte modificari fiziologice indezirabile), aparute ca urmare a unor tulburari survenite in metabolizarea fosfatilor si carbonatului de calciu, pe fondul deficitului de vitamina D. Daca deformarile osoase trec neobservate, daca nu sunt manifeste decat tardiv si maladia nu este combatuta, corectarea lor poate impune interventii chirugicale. Si este pacat, intrucat profilaxia rahitismului este facila. Vitamina D (mai exact D3, colecalciferol), spre deosebire de alte elemente din aceasta clasa, prezinta o particularitate: nu numai ca poate fi procurata din alimente, dar poate fi si fabricata de organism. In acest din urma caz, sintetizarea necesita un factor esential, anume soarele. Cum, pana la o varsta, copiii nu au o dieta care sa includa sursele uzuale de vitamina D (somon, hering, sardine, ansoa, ulei de peste oceanic, ficat de vita, drojdie de bere, oua, ciuperci, uleiuri vegetale), ei trebuie sa beneficieze neaparat de razele ultraviolete naturale de tip B. Asadar, expunerea cotidiana a bratelor si a chipului, timp de numai 20-30 de minute, la lumina zilei (fireste cu conditia ca intensitatea ei sa fie rezonabila) este suficienta pentru a asigura cantitatea necesara de vitamina D pentru un bebelus. Oricum, toti sugarii - pana-n doua luni, in mod ideal pana implinesc un anisor - primesc zilnic, pe cale orala, in general sub forma de picaturi, 400 UI (unitati internationale) de colecalciferol, nu mai mult, pentru ca supradozarea poate da reactii adverse severe. In situatia copiilor care sunt alimentati cu formule de lapte, suplimentele nu-si au rostul, deoarece acestea sunt fortifiate cu vitamina D. La femeile care alapteaza, ratia optima se incadreaza intre 200 si 500 UI pe zi. In privinta calciului si fosforului, alte doua substante importante in preintampinarea rahitismului, doza cotidiana recomandata pentru prescolari este de 500-800 mg.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau