Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ranile nevindecabile: o suferinta fara speranta?

25-05-2016

Ulcerul varicos, escarele si piciorul diabetic sunt cele mai frecvente rani cronice, afectand peste 1 milion de romani.

Ranile nevindecabile: o suferinta fara speranta?


Ranile cronice reprezinta mai mult decat o problema de sanatate; o rana cronica inseamna durere persistenta, inflamatii, infectii, imposibilitatea de a desfasura anumite activitati, dependenta permanenta de tratament, vizite interminabile la medic etc.

Orice rana care nu raspunde la tratament si nu se vindeca in decurs de 6 saptamani este considerata a fi o rana cronica..Spre deosebire de ranile acute (taieturi, arsuri), care sunt provocate de factori externi si se vindeca in 2-4 saptamani, ranile cronice au la baza o afectiune a organismului, care se interpune circulatiei sanguine normale, ingreunand irigarea  pielii si vindecarea leziunii.

Printre factorii principali care favorizeaza aparitia ranilor cronice se regasesc diabetul, afectiunile cardiace, bolile venoase sau arteriale, imobilizarea prelungita, fumatul, varsta.

Cum se trateaza?

In momentul de fata, din lipsa fondurilor si a accesului limitat la tratamente de ultima generatie, in mediile intraspitalicesti, tratamentul local al ranilor cronice are la baza, in cele mai multe situatii, metode traditionale:toaleta ranii se face cu apa oxigenata si cloramina, iar in scop terapeutic se  utilizeaza preparate pe baza de nitrat de Ag, acid boric, hidrocortizon etc. Desi sunt foarte ieftine, metodele traditionale necesita tratament de lunga durata care duce, in final, la atingerea unor costuri ridicate si, in mare parte din cazuri, ranile nu au o evolutie favorabila, prelungind suferinta  pacientului.

Astazi, sunt disponibile noi terapii de tratament al ranilor cronice, neinvazive si nedureroase, care sustin procesul natural de vindecare si previn infectarea ranii.

Fata de metodele conventionale, tratamentul modern creste confortul pacientului datorita atenuarii durerii la nivelul ranii, schimbului atraumatic al pansamentului (pansamentele moderne nu se lipesc de rana), reducerii riscului de reactii alergice. Totodata, posibilitatea efectuarii tratamentului la domiciliu duce la scaderea costurilor spitalicesti.

Rata medie de vindecare a unor rani netratate dupa ani de zile cu metodele tradiionale este, in cazul tratamentului modern, de 3-4 luni.

Pansamentele moderne sunt disponibile in farmaciile din toata tara, iar pentru alegerea  pansamentului potrivit, se recomanda consult medical.Informatii detaliate despre tratamentul modern al ranilor cronice sunt disponibile pe site-ul www.hartmann.ro. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau