Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Recoltarea corecta a probelor de urina pentru analize

14-03-2018

Rezultatele analizelor depind foarte mult de modul de recoltare al probelor. Daca acestea nu sunt prelevate corect, buletinul de analize poate indica valori eronate sau laboratorul poate specifica pe acesta faptul ca este nevoie de repetarea analizelor printr-o noua recoltare.

Recoltarea corecta a probelor de urina pentru analize


In cazul uroculturii – ce permite identificarea agentilor patogeni care produc infectii ale tractului urinar – sau al sumarului de urina - metoda prin care se analizeaza urina din punct de vedere fizic, chimic si microscopic pentru a se depista din timp boli grave precum afectiunile renale, hepatice si diabetul – nu de putine ori se intampla ca persoanele interesate sa fie nevoite sa repete recoltarea din cauza contaminarii urinei in timpul prelevarii.

Iata care sunt pasii ce trebuie urmati pentru a se efectua in mod corect procedura de recoltare a urinei acasa in vederea analizelor:

- se utilizeaza in exclusivitate un recipient special, steril, de unica folosinta, cu capac etans, care se achizitioneaza de la farmacie;

- se recolteaza prima urina de dimineata sau urina obtinuta dupa circa patru-cinci ore de la ultima urinare;

- inaintea recoltarii, regiunea urogenitala se spala cu apa si sapun, se clateste foarte bine si se sterge cu un prosop curat sau cu o compresa sterila. La barbati, spalarea se efectueaza cu decalotarea glandului. La femei, dupa spalare se utillizeaza un tampon intravaginal pentru a impiedica secretia genitala sa contamineze proba de urina;

- se indeparteaza capacul recipientului, se lasa primul jet de urina sa curga in toaleta, se apropie recipientul steril si se recolteaza circa 20 ml de urina din jetul mijlociu apoi se infileteaza capacul;

- proba de urina trebuie predata in maximum doua ore medicului sau laboratorului. Daca acest lucru nu este posibil, poate fi pastrata la temperatura de 2-8 grade Celsius cel mult 24 de ore.

* Recoltarea probei de urina nu trebuie precedata sau urmata de recoltarea altei probe biologice precum secretie uretrala, secretie vaginala, spermocultura etc.

* In cazul sugarilor, urina se recolteaza numai in pungi sterile speciale, de unica folosinta, achizitionate de la farmacie.

* Daca s-au administrat antibiotice, recoltarea urinei se face dupa o saptamana de la ultima doza.

* Pentru un plus de siguranta, proba de urina folosita pentru urocultura poate fi prelevata si in unitatea medicala.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau