Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Recomandari de stil de viata pentru diabetul zaharat

08-01-2018

Indiferent de tipul de diabet zaharat (de tip 1 sau de tip 2), sau de riscul de a deveni diabetic cateva recomandari de regim de viata raman valabile, precum :

Recomandari de stil de viata pentru diabetul zaharat


Fiti cat mai bine informat in legatura cu diabetul zaharat Cititi cat mai mult despre diabetul zaharat (articole si surse internet, site-urile asociatiilor pentru diabetici, carti, etc). Stabiliti un lant de medici si nutritionisti care sa va urmareasca periodic si carora sa le adresati intrebari sau cere lamuriri legate de regimul de viata si de tratementul urmat

Optati pentru o alimentatie sanatoasa Optati pentru fructe, legume, peste si cereale integrale. Daca reusiti sa scadeti cu 7-10% din greutatea actuala (in cazul in care sunteti in supraponderalitate) ameliorati glicemiile si veti avea si un tonus si o mobilitate mai bune

O activitate fizica periodica, de intensitate moderata (plimbare, inot, mers cu bicicleta sau bicicleta eliptica) permite nu numai preventia diabetului zaharat de tip 2 dar si controlul glicemiilor in caz de diabet zaharat prezent. Specialistii recomanda 30 de minute de activitate fizica moderata— de exemplu mersul sustinut — de efectuat cat mai des pe saptamana, ideal zilnic. O combinatie de activitiati— cateva exercitii de gimnastica, o plimbare, dansul, aquagym sau inot, combinate cu un antrenament de rezistenta precum ridicatul de greutati sau yoga de efectuat o data sau de doua ori pe saptamana sunt mai eficiente in controlul glicemic decat un singur tip de exercitiu fizic periodic.

Preventie Aveti la indemana si tot timpul cu dumneavoastra o sticla de minim 500 ml cu apa, medicatia pentru diabet, o nota care sa mentioneze ca sunteti diabetic, tipul de diabet si tratamentul actual, precum si doua cuburi de zahar. Acasa incercati sa aveti un kit de glucagon pus de asa natura incat familia si cei apropiati sa il gaseasca usor la nevoie si sa stie sa va administreze glucagonul in caz de hipoglicemie importanta.

Programati din timp consultatiile cu medicul diabetolog cat si cu specialistii care evalueaza riscurile si complicatiile diabetului zaharat. Daca este nevoie si aveti antecedente sau probleme cardiologice, mergeti periodic la cardiolog ; faceti anual un control oftalmologic pentru a verifica daca au aparut modificari ale retinei, cataracta sau glaucom ; daca aveti senzatie de arsura sau mancarimi la maini si picioare mergeti le neurolog. Daca  ati remarcat ca pielea de la nivelul calcaileor si talpilor este ingrosata folositi creme pe baza de uree si mergeti la dermatolog pentru o evaluare a riscului de infectii si rani asociate.

Vaccinurile Intrucat hiperglicemia va scadea capacitatea de aparare a sistemului imunitar este recomandat sa aveti vaccinul anti-pnemococic si antigripal la zi. De asemenea este bine sa fiti vaccinat impotriva virusului hepatitei B daca aveti sub 60 de ani si diabet zaharat. Verificati titrul de anticorpi anti Hbs  prin medicul de familie si daca nu aveti un titru protector efectuati seria de trei injectari ale vaccinului pentru prevetia hepatitei B.

Controlati periodic tensiunea arteriala si nivelul de LDL-colesterol, colesterol total si trigliceride. Discutati cu medicul diabetolog rezultatele analizelor si verificati  cu acesta daca este nevoie de un tratament, in plus fata de regimul alimentar.

Aveti grija de dantura. Spalati dintii si utilizati ata dentara pentru curatare de minim doua ori pe zi. Mergeti la medicul stomatolog de indata ce apar inflamatii ale gingiilor.

Evitati tutunul si excesul de alcool. Luati in calcul si numarul de unitati de carbohidrati continuti in bauturile alcoolice consumate. Si faceti un control al glicemiei inainte de culcare in seara in care ati consumat alcool.

Organizati-va timpul de asa natura incat sa evitati stresul. Hormonii care se activeaza in situatii stresante vor creste glicemiile. Stabiliti programul in avans si prioritizati actiunile pe care le planificati ; stabilit-va obiective si termene limita. Folositi tehnici de relaxare. Dormiti bine.Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau