Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Refluxul gastric poate duce la cancer esofagian

30-06-2015

Refluxul gastroesofagian este o problema destul de des intalnita si, din pacate, la fel de des ignorata, ce consta in inchiderea deficitara a sfincterului esofagian inferior - o valva ce desparte esofagul de stomac si care in mod normal se deschide in timpul inghitirii pentru a permite patrunderea bolului alimentar pe calea catre stomac. Refluxul se petrece atunci cand aceasta valva nu se inchide bine astfel incat mici cantitat de acid gastric urca la nivelul esofagului si provoaca neplaceri ce constau in dureri si arsuri. Exista cazuri in care aceste probleme sunt de o intensitate mai mare incat unii pacienti le pot confunda cu un atac de cord.

Refluxul gastric poate duce la cancer esofagian


Se recomanda endoscopia digestiva superioara

In cazul celor la care se manifesta des refluxul esofagian se pot produce ulceratii, inflamatii si chiar hemoragii ale peretilor esofagieni, iar daca problema nu este tratata corespunzator, ea poate duce la cancer esofagian. Din aceasta cauza este indicat sa se inceapa un tratament inca de la aparitia primelor simptome, dar si efectuarea unor investigatii medicale de specialitate. Pentru diagnosticul refluxului gastroesofagian se folosesc endoscopia digestiva superioara, pH-metria esofagiana (monitorizarea ambulatorie a pH-lui esofagian timp de 24 ore) si, dupa caz, examenul radiologic baritat, manometria esofagiana si altele.

Primul pas pentru tratament este schimbarea dietei. O alimentatie corecta va putea regla secretia de acid clorhidric din stomac si, ca urmare, va putea fi prevenit refluxul gastroesofagian. Este indicat sa se reununte la alimentele rafinate, la sarea de masa si la produsele cu zahar alb si faina alba, dar si la fructele si legumele acide (lamai, rosii si  altele), la carnea grasa, la prajeli, condimente, ciocolata, si la produsele fast-food si intens procesate. De asemenea, este contraindicat sa se manance un mare numar de alimente combinate la aceeasi masa, iar bauturile acidulate, inclusiv apa minerala, trebuie si ele date deoparte.

Foarte importante sunt si renuntarea la fumat, slabitul (in cazul persoanelor supraponderale) si evitarea meselor abundente.

Se poate ajunge la tratament chirurgical

La recomandarea medicului se pot lua medicamente antiacide, care neutralizeaza urcarea acidului gastric, medicamente antisecretorii ce diminueaza sau opresc secretia acida gastrica, medicamente prokinetice, care determina golirea gastrica si curatarea esofagului, si medicamente cu rol de protectie a mucoasei. In cazul in care acestea nu au efectele scontate se poate apela la tratamentul chirurgical sau endoscopic antireflux.

Pentru a ajuta digestia se recomanda inainte de masa un pahar cu apa plata in care s-au pus doua lingurite cu otet de mere, iar in timpul episoadelor de reflux poate fi eficace administrarea unui varf de lingurita cu bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa.

Pentru o digestie mai bune sunt recomandate si probioticele, fie sub forma de suplimente, fie din iaurt, preferabil preparat in casa.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau