Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Relatia dintre fericire si sanatate

29-07-2016

Sa fii sanatos te poate face fericit, dar să fii fericit te poate face sanatos?Da! Cercetarile arata ca oamenii care se bucura de viata tind sa aiba o condite fizica mult mai buna decat aceia care nu o fac.

Relatia dintre fericire si sanatate


Atunci cand suntem fericiti, organismul nostru secreta anumiti hormoni care sunt responsabili de starea de fericire si, cu ajutorul lor, corpul nostru se vindeca mai repede si ramane mai mult timp sanatos. Vom vorbi despre acesti hormoni folosind o metafora.

Atunci cand privim un film, muzica de fundal este cea care ne da indicii despre ceea ce urmeaza sa se intample. Imaginati-va urmatoarea scena: o femeie se intoarce noaptea acasa. Luminile sunt stinse; ea descuie usa si, in intuneric, vede o silueta masculina langa fereastra. Daca in acel moment se aude o muzica infricosatoare, ea se va speria si isi va imagina ca va fi atacata. In schimb, daca va auzi muzica suava a unui saxofon, ea nu va mai fi atat de speriata.

Hormonii sunt pentru organism ceea ce este muzica pentru film: ei ne fac sa fim veseli sau tristi. Endorfinele sunt eliberate de corp pentru a estompa durerea, anxietatea, pentru a asterne uitarea peste experiente fizice traumatizante, pentru a ne relaxa, a favoriza procesul de insanatosire si intarire a sistemului imunitar.

Prin cultivarea emotiilor pozitive, se elibereaza mai multe endorfine, care genereaza fericire. De aceea, endorfinele sunt cunoscute si sub denumirea de hormonii fericirii. Totodata, endorfina intervine in procesul invatarii sau in adaptarea la lumina si intuneric.

- Serotonina si endorfina reprezinta doua substante cu metabolisme strans legate intre ele, care se influenteaza reciproc si a caror cantitate e controlata de creier. Serotonina este un neurotransmitator care are un rol important in producerea somnului, in procese mintale si afective, in functii motorii, in termoreglare, dar si in reglarea presiunii arteriale.

- Oxitocina este hormonul relatiilor afective, ea contribuie la formarea atasamentului intre oameni, la tendinta de a avea relatii stabile de cuplu si comportamente altruiste sau generoase, cooperante, sociabile.

- Dopamina stimuleaza atentia, ofera un sentiment de placere, ne face energici si bine dispusi. Oamenii fericiti au inima si arterele mai tinere, iar varsta lor reala este mai mica decat cea din buletin. Acestia isi revin mai repede dupa operatii, au tensiunea mai scazuta si au o speranta de viata mai mare decat cei nefericiti. De asemenea, ei au sistemul imunitar mai puternic, iar atunci cand fac viroze, simptomele lor sunt mai usoare.

Cu totii ne dorim sa fim fericiti, dar adevarul este ca oamenii nu se pricep mereu sa defineasca ceea ce ii face fericiti. Poate ca una dintre definitiile fericirii este: “Fericirea nu inseamna sa ai ceea ce doresti, ci sa doresti ceea ce ai!” Este simplu! Doriti ceea ce aveti, faceti miscare, dormiti suficient, fiti recunoscatori, iubiti, ajutati-i pe ceilalti, radeti mai mult, daruiti imbratisari si veti fi mai sanatosi!

DORINA STAMATE

Psihoterapeut, Clinica Oana Nicolau Comentarii

Lasa-ne comentariul tau