Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Relatia dintre soare si aparitia melanomului

10-11-2016

Vara inseamna soare si mult asteptatul concediu alaturi de cei dragi sufletului tau. Mai mult, soarele ne induce buna dispozitie si fericire pura.

                 Relatia dintre soare si aparitia melanomului


Trebuie, insa, sa nu uitam ca pentru piele soarele poate deveni riscant, mai ales daca expunerea este prelungita. Despre efectele soarelui asupra pielii si aparitia melanomului am discutat cu prof. dr. Mihaela Leventer.

„In primul rand, este bine sa intelegem ca moda pielii bronzate, obtinuta prin expunerea necontrolata la soare sau la radiatii UV artificiale, activitatea in aer liber, fara protectie, dar si scaderea stratului protector de ozon au dus la cresterea incidentei afectiunilor pielii, generate de lumina. Exista o legatura directa intre soare si cancerele de piele, fie ele melanom sau carcinom. Atat Academia Europeana, cat si cea Americana de Dermatologie au dovedit prin studii si statistici ca expunerea cronica la soare, fara protectie, sau sesiunile de bronz la solar duc la aparitia tumorilor maligne la nivelul pielii. Practic, 90% dintre carcinoame si 86% dintre melanoame sunt direct legate de expunerea nesabuita la ultraviolete”, ne-a explicat specialistul in dermatologie.

Melanomul malign este o tumora de piele, dezvoltata la nivelul melanocitelor, adica celulele pigmentate ale pielii.

Melanomul malign este cafeniu inchis spre negru, de multe ori combinand mai multe culori. Marginea este neregulata, conturul asimetric, leziunea a crescut in timp, s-a modificat si s-a ulcerat. Tumora poate fi plana sau sub forma de nodul sau combina cele doua aspecte. Dimensiunea unui melanom poate fi mica, de cativa milimetri sau poate fi de dimensiuni mari, de cativa centimetri. Acesta se poate dezvolta oriunde pe corp si trece neobservat pentru ca seamana cu o banala alunita si nu doare. Tumora avanseaza tacut si difuzeaza spre organele interne, producand metastaze care, in final, sunt cauza de deces”, a sustinut prof. dr. Mihaela Leventer.

Si datele statistice sunt de-a dreptul ingrijoratoare. Astfel, anual, carcinomul afecteaza peste 5 milioane de oameni doar in SUA, in timp ce media celor diagnosticati cu melanom este undeva la 100 de mii de cazuri noi.

„Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afectarea stratului de ozon si implicit agresivitatea crescuta a ultravioletelor fac ca numarul pacientilor diagnosticati cu aceste maladii maligne sa creasca simtitor. Practic, o reducere cu 10% a stratului de ozon se traduce intr-un numar de 300 de mii de carcinoame noi si 4.500 de melanoame noi pe an”, a completat specialistul.

Factori de risc

Medicul Mihaela Leventer spune ca peste 90% dintre cancerele de piele sunt cauzate de expunerea la soare. Un alt risc il reprezinta si expunerea tinerelor la solar, asa explicandu-se si incidenta carcinoamelor cutanate si a melanoamelor la varste fragede.

„Un alt factor de risc este tipul de piele. Astfel, pielea mai alba este mai expusa agresiunilor radiatiilor UV, din cauza ca ea contine mai putin pigment (melanina), iar pigmentul joaca un rol de protectie. Asadar, persoanele blonde sau roscate, cu ochi de culori deschise sunt mai predispuse la aparitia cancerului de piele decat cele brunete. Important este si istoricul arsurilor. Doar cinci arsuri severe de piele produse in timpul vietii dubleaza riscul de cancer cutanat la maturitate. Arsurile pielii la copii cu varsta mai mica de 7 ani cresc riscul de cancer chiar si cu 75% la varsta adulta.Nu in ultimul rand, si alunitele trebuie controlate. Studii recente au aratat ca persoanele cu un numar mai mic de alunite pot face forme mai agresive de melanom malign”, a incheiat specialistul.

Vestea buna este ca, in cazul melanomului, un diagnostic rapid, in stadiu incipient, poate fi salvator! Comentarii

Lasa-ne comentariul tau