Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Remedii pentru durerile de gat

09-12-2014

Afectiunile faringolaringiene necesita un tratament adecvat, deoarece formele severe ale acestora pot determina complicatii grave. V-am pregatit mai jos, cateva remedii rapide pentru durerile de gat. Faringita, amigdalita si laringita acuta reprezinta aproximativ 10% din numarul de consultatii ale medicului de familie.

Remedii pentru durerile de gat


Din punctul de vedere al agentului microbian care produce modificări la nivelul tractului respirator superior, s-a observat că majoritatea infectiilor sunt determinate de virusuri (adenovirus, rhinovirus, gripal A si B, etc). Dintre bacteriile implicate în acest proces infecțios, Streptococul de grup A este responsabil de aproximativ 15 - 30% din faringitele acute la copil.

În momentul apariției infecției de căi respiratorii superioare este important să se stabilească etimologia, deoarece diferența dintre modificările produse de viruși (durere, eritem la nivelul faringelui sau amigdalelor, tuse asociată) și cele determinate de bacterii (exudate la nivelul faringelui sau amigdalelor, adenopatii, febră) determina diferentierea tratamentului.

În cazul virușilor, tratamentul este cu antiinflamatorii sistemice sau locale, antiseptice, vitaminoterapie etc., toate la recomandarea unui medic specialist. Dacă ne confruntăm cu infecții bacteriene, tratamentul este mai agresiv, asociind terapia cu antibiotice pentru a preveni complicațiile locale (abcese) sau sistemice (scarlatina, reumatismul articular acut).

Prevenția acestor episoade infecțioase constă în menținerea unei alimentații bogate în vitamine, dar și în vaccinarea antigripală.

De ajutor pentru durerile de gât

Laringită. Repaus vocal temporar și inhalații cu ceai de mușețel. Fumatul, alcoolul ori condimentele sunt contraindicate.

Faringită. Hidratare intensivă și gargară cu mușețel sau salvie.

Amigdalită. Pe lângă antisepticele locale, se poate prepara un suc de lămâie cu apă, miere și 2 cuburi de gheață, băut cu paiul (alimentele reci diminuează inflamația).

Dr. Tiberiu Dobranici Medic specialist medicină internă, Clinica ProVita
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau