Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Repere in contabilizarea glucidelor din alimente

06-01-2016

Nu numai persoanele cu diabet zaharat trebuie sa imbratiseze un nou stil de viata asociat unui anumit regim igieno-dietetic, dar si persoanele la risc (obezitate, risc cardiovascular, risc de disfunctii metabolice). Din acest motiv, voi relua cateva repere legate de continutul in glucide al alimentelor, ceea ce va permite evaluarea posibilitatii de a va apropia regimul alimentar de unul cu efecte cardio-vasculare si metabolice favorabile, tinand cont de cantitatea de glucide pe care medicul diabetolog, endocrinolog sau dieteticianul vi le recomanda.

Repere in contabilizarea glucidelor din alimente


Nu numai persoanele cu diabet zaharat trebuie sa imbratiseze un nou stil de viata asociat unui anumit regim igieno-dietetic, dar si persoanele la risc (obezitate, risc cardiovascular, risc de disfunctii metabolice). Din acest motiv, voi relua cateva repere legate de continutul in glucide al alimentelor, ceea ce va permite evaluarea posibilitatii de a va apropia regimul alimentar de unul cu efectae cardio-vasculare si metabolice favorabile, tinand cont de cantitatea de glucide pe care medicul diabetolog, endocrinolog sau dieteticianul vi le recomanda. In functie de schema de regim alimentar care vi se recomanda, ea poate fi ajustata de catre medicii specialisti, sub forma de limita de grame de glucide de consumat intr-o zi.

Iata cateva exemple care va pot ghida in alcatuirea meniului zilnic:

Meniu principal, exmple:

- o portie de carne, peste, oua- 0 g glucide

- o portie de branza (telemea, cas, feta)- 0 g glucide

- o cana sau un bol cu lapte fara cereale de 200 ml- 10 g glucide

- un produs lactat “nature” (o portie de 125 ml iaurt, sana, kefir)- 5 g glucide

- un desert pe baza de lapte, dar dulce (iaurt cu fructe)- 20 g glucide

- un fruct de talie medie – in medie 20 g de glucide

- 100 g legume verzi gatite  (fasole verde, spanac, urzici, loboda etc) intre 5- 15 g glucide

- 100 g legume de tip  “radacinoase” (morcov, sfecla rosie) - 10 g glucide

-100 g feculente  din categoría: paste, orez, cartofi, legume uscate - 20 g glucide

-100 g feculente din categoría: fasole  uscata boabe, mazare - 15 g glucide

- 100 g de cartofi prajiti- 50 g de glucide

- 20 g de paine – 10 g de glucide.

Fructe:

- 50 g fructe uscate - 20g glucide

- O piersica, o pruna - 5 g glucide in medie

- 150 g de ananas, papaya- 20 g glucide

- 100 de grame de banana- 20 g glucide

- 150 g de cirese pota avea pana la 20 g de glucide

- 200 grame sau o cana cu capsuni, zmeura - 20 g de glucide

- 100 g mandarine, kiwi - 10 g glucide

- 250 g de pepene verde, pepene galben - 20 g glucide

- O portocala de aproximativ 200 g - 20 g glucide

- Un mar, o para (150 g) - 20 glucide

Mic dejun:

- 30 g musli (pentru un bol cu lapte): 20g glucide

- O felie de paine de 20 g - 10 g glucide

- 30 g de petale de porumb, orez expandat sau  de pernute ori cereale cu ciocolata si/sau miere - 25 g glucide

- Un croissant de 40 g - 20 g glucide

- Un produs de patiserie (gen melc cu nuci, cu stafide etc) - 40 g glucide

- O felie de chec sau madeleine - 10 g glucide

- O bucata de turta dulce - 10-15 g glucide



Dr. Lavinia Vija, Medic specialist endocrinologie, Doctor in Stiinte Medicale, Institutul National de Endocrinologie « C.I. Parhon »




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau