Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

RESVERATROLUL, antioxidantul ce creste imunitatea si speranta de viata

05-12-2014

Lista de beneficii pe care resveratrolul le poate aduce sanatatii este destul de vasta, insa, asa cum au confirmat studiile, se detaseaza efectele de combatere a radicalilor liberi, elemente responsabile de imbatranirea prematura, respectiv de potentare a rezistentei la atacurile virale.

RESVERATROLUL, antioxidantul ce creste imunitatea si speranta de viata


Lista de beneficii pe care resveratrolul le poate aduce sanatatii este destul de vasta, insa, asa cum au confirmat studiile, se detaseaza efectele de combatere a radicalilor liberi, elemente responsabile de imbatranirea prematura, respectiv de potentare a rezistentei la atacurile virale.

Atunci cand respiram, cand luam din aer oxigen, in corpul nostru se genereaza radicali liberi, compusi cu cel putin un electron nepereche, foarte instabili si reactivi. Aceste elemente hoinare cauzeaza pagube celulelor si amplifica neincetat instabilitatea fiziologica. Furand electroni pentru a se stabiliza, produc astfel si mai multi radicali liberi, proces numit oxidare. Nivelul de radicali liberi este influentat de dieta, de nivelul de grasime din corp, de activitatea fizica, de expunerea la soare, la poluare si fumul de tigara, de abilitatea genetica de a absorbi, de a asimila antioxidanti din hrana, substante salutare, precum resveratrolul, carotenoizii, vitaminele E, C, din complexul B s.a.m.d.

De unde ne procuram substanta? Fructele cu dozele cele mai importante de resveratrol sunt strugurii negri (se gaseste inclusiv in coaja si in samburei), afinele, murele, coacazele, merele rosu-inchis, prunele. Substanta mai poate fi furnizata in mod natural printr-un aport consecvent de varza rosie, ceapa de apa, boabe de fasole neagra, dar si, consumand rational, vin rosu si arahide.

Cum era de asteptat, date fiind multiplele beneficii ale resveratrolului, au aparut si suplimentele care-l au printre componentii de baza. Totusi, extractele respective sunt de folos numai cand sunt administrate in paralel cu vegetalele amintite, care se pare ca au in compozitia lor si alte substante, care accentueaza rolurile resveratrolului. In farmacii se gasesc gelule ori comprimate cu acest element provenit din coaja si samburii strugurilor rosii, dar si dintr-o planta asiatica, aclimatizata si in Europa, numita Polygonum cuspidatum. Doza maxima zilnica de resveratrol recomandata pentru un adult este de 5000 mg.

Trei aspecte de retinut!

Gripele, papilomatoza, infectiile herpetice au un numitor comun, anume sunt cauzate de virusuri. Studiile au demonstrat ca resveratrolul pe de-o parte stimuleaza raspunsul imunitar impotriva acestor agenti patogeni, iar pe de alta le blocheaza proliferarea.

Actiunea anticancerigena a resveratrolului este la randu-i diversificata. Mai exact, inhiba replicarea celulelor degenerate, saboteaza formarea structurilor sanguine care alimenteaza tumorile maligne, determina aparatul imunitar sa atace direct neoformatiunile, eventualele metastaze.

Rezultate incurajatoare s-au obtinut contra cancerelor mamar si de col uterin (elementul a dovedit si un subtil efect de reglare endocrina, ajutand la prevenirea formelor hormono-dependente ale temutei maladii), cancerelor de piele (inclusiv melanomul malign), gastro-intestinale, esofagiene, bucale, de prostata si pancreas.

cercetare de data recenta, efectuata in laboratoarele Universitatii Cornell (SUA), arata ca aportul important si regulat de resveratrol incetineste cu 70% procesele degenerative de la nivelul sistemului nervos central, fiind o redutabila arma in profilaxia Alzheimerului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau