Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Rinita alergica la polen

04-12-2014

Ochi rosii si inlacrimati nas infundat stranut - totul sub un soare care straluceste? Care sa fie oare cauza? Chiar daca este o afectiune rar intalnita sub varsta de 5 ani rinita alergica afecteaza 8 - 20 % dintre copii si apare mai ales intre 8 si 20 de ani.

Rinita alergica la polen


Desi mai e numita "guturaiul fanului", rinita alergica la polen nu e un guturai in adevaratul sens al cuvantului, ci o alergie. Si, contrar asteptarilor, nu e o alergie la fan, ci la polen. Aceasta afectiune apare deci in sezonul de polenizare (din aprilie pana in septembrie), in momentul infloririi gramineelor (grau, secara, ovaz, porumb - din mai pana in iulie), al ierbaceelor (papadie, urzica, trifoi, margarete - din iulie pana in octombrie) si al arborilor (din martie pana in mai).

In fata polenului din aer, sistemul imunitar reactioneaza intr-un mod excesiv si elibereaza histamina, care antreneaza inflamatia mucoasei respiratorii. In consecinta, simptomatologia se datoreaza reactiei inflamatorii: prurit la nivelul ochilor, nasului, gatului; stranuturi violente, repetitive si incontrolabile; nas infundat, dificultati de respiratie, tuse, respiratie suieratoare; ochi rosii, umflati si inlacrimati, conjunctivita; dureri de cap, insomnie, oboseala.

Pentru a preveni aparitia simptomelor este indicat ca, in aceasta perioada, sa evitati plimbarile lungi, mai ales in zilele cu vant, care favorizeaza dispersia polenului in atmosfera si agraveaza simptomele. Ploaia retine particulele de polen la sol, avand in aceste cazuri un efect benefic.

Tratamentul medicamentos bazat pe antihistaminice, decongestionante nazale pulverizate local si steroizi nazali topici este eficient in ameliorarea manifestarilor rinitei alergice, dar trebuie luat in considerare si faptul ca utilizarea lor prelungita (mai mult de 7-10 zile) expune la efecte secundare neplacute.

Pe langa terapia farmacologica, se poate efectua desensibilizarea, avand ca principiu injectarea pe o perioada de la 3 pana la 5 ani de doze crescande din substanta alergenica. Aceasta metoda de tratament se poate practica incepand cu varsta de 5 -6 ani, eficacitatea fiind de 75%, dar trebuie avut in vedere ca nu este lipsita de riscuri si nu este ecomandata in toate formele de alergie, de aceea este indicat sa va adresati unui specialist cu experienta.

Dr. SIMONA BUZILA
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau