Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Riscul de amputare în caz de diabet, minimizat de controlul strict al glicemiei

19-11-2018

Una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile, ce afectează un procent important din populație (până la 6%), este diabetul zaharat. Această problemă de sănătate definită de tulburări importante la nivelul întregului metabolism, poate duce la complicații importante, de la cele oftalmologice sau dermatologice la cele renale, nervoase, venoase, cu implicații asupra vieții de cu zi.

Riscul de amputare în caz de diabet, minimizat de controlul strict al glicemiei


Unul dintre riscurile diabetului zaharat, deseori ignorat de persoanele afectate, este apariția de ulceraţii.Leziunile provocate de diabetul zaharat cresc de opt ori riscul de amputaţie a piciorului. Piciorul diabetic reprezintă totalitatea modificărilor ţesuturilor moi, dar şi a structrurilor osteoarticulare la nivelul piciorului. Acestea se manifestă pe fondul afectării vasculare şi a fibrelor nervoase determinate de diabetul zaharat, o afecțiune metabolică caracterizată prin valori mari ale glicemiei, cu o evoluţie progresivă.

O persoană cu diabet zaharat, care prezintă o ulceraţie, un proces infecţios sau care acuză diferite simptome la nivelul piciorului are picior diabetic.

Este foarte important ca persoanele afectate de diabet zaharat să reacționeze imediat la prezenţa oricărei modificări la nivelul piciorului, în special a leziunilor. Prezentarea la medicul diabetolog, sau a oricărui specialist implicat în patologia piciorului diabetic este salvatoare.

Controlul cât mai corect și mai strict al valorilor glicemiei, o alimentaţie cât mai adecvată și eliminarea sedentarismului și obezității sunt vitale. De asemenea, se impune inspectarea frecventă a picioarelor, igiena corespunzătoare, utilizarea cremelor hidratante și a încălțămintei confortabile.

Tratamentul leziunilor piciorului diabetic diferă în funcţie de tipul, localizarea sau dimenisunea leziunii, de prezenţa infecţiei, de caracterul acut sau cronic al leziunilor și de starea generală a pacientului.

Pentru prevenirea apariţiei ulceraţiilor la pacienţii diabetici se impun optimizarea stilului de viaţă, un bun control metabolic, evitarea valorilor crescute ale glicemiei și, nu în ultimul rând, contactul permanent cu medicul diabetolog pentru a uşura accesibilitatea la diferitele tipuri moderne de tratament şi îmbunătăţirea prognosticului acestei complicaţii severe a diabetului zaharat.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau