Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Riscurile aparute in urma muscaturii de caine

16-12-2014

Existenta cainilor vagabonzi in Romania este o realitate, nu foarte placuta pentru noi, mai ales ca nu putini sunt cei care au avut de suferit de pe urma unei sperieturi zdaravene sau cei mai putin norocosi, chiar de pe urma unui atac al cainilor fara stapan. Pentru a preveni orice eveniment neplacut trebuie sa invatam cum sa ne ferim de acesta.

Riscurile aparute in urma muscaturii de caine


Existenta cainilor vagabonzi in Romania este o realitate, nu foarte placuta pentru noi, mai ales ca nu putini sunt cei care au avut de suferit de pe urma unei sperieturi zdaravene sau cei mai putin norocosi, chiar de pe urma unui atac al cainilor fara stapan. Pentru a preveni orice eveniment neplacut trebuie sa invatam cum sa ne ferim de acesta.

Copiii mici nu trebuie sa petreaca nici un moment nesupravegheati in preajma animalelor de casa, chiar daca animalul nu are antecedente agresive, si mai ales nu trebuie mangaiat sau deranjat sub nicio forma atunci cand este hranit. Daca vrei sa te plimbi prin parc, nu uita sa iti tii cainele in lesa, pentru ca nu se stie niciodata cand se poate isca o bataie cu alt caine care se plimba prin parc.

Daca acest lucru se intampla, ar fi bine sa nu incerci sa desparti cele doua animale, deoarece te poti alege cu muscaturi de la amandoi!Si mai ales nu uita ca un caine vaccinat inseamna un stapan sanatos! Muscatura de caine nu provoaca doar leziuni corporale, ci si leziuni psihologice, cum ar fi socul post traumatic.

Dupa un eveniment teribil, cum ar fi muscatura de caine, o persoana nu se simte, si nu se comporta in mod normal, poate aparea depresia, starea de nervozitate, frica. O vitima a muscaturii de caine, care in mod normal era o mare iubitoare de animale nu se mai poate bucura de tovarasia celui mai bun prieten al omului, ea nu se mai simte confortabil si in siguranta in preajma lor. Vatamarile emotionale sunt un raspunsuri normale la un eveniment neplacut. Mai multe expuneri directe la un eveniment traumatic, cresc riscul de aparitie a daunelor emotionale.

Copii si adolescentii expusi la un eveniment traumatic, raspund in mod diferit. Astfel, copii mici, pana la 5 ani, au reactii de teama de a fi separati de mama, plang, sunt extrem de agitati. Pot aparea comportamentele regresive (obiceiuri proaste, de care cu greu au scapat), cum ar fi suptul degetului, enurezisul, frica de intuneric. Copii din aceasta categorie sunt profund afectati de reactiile parintilor ca raspuns la evenimentul traumatic.

Copii de la 6 la 11 ani sufera in mod frecvent de cosmaruri, tulburari de somn, temeri irationale, incapacitatea sau refuzul de a frecventa scoala sau izbucniri de furie fara motiv. De asemenea, copilul poate reclama dureri abdominale sau alte simptome medicale care nu au o baza medicala reala. Adolescentii de la 12 la 17 ani au raspunsuri similare cu cele ale adultilor, cosmaruri, flashback-uri, comportament antisocial.

O problema grava si de lunga durata este socul post traumatic, care este diagnosticat in momentul in care urmatoarele simptome au fost prezente mai mult de o luna: tulburari de somn, iritabilitate, lipsa de concentrare, tresarire de reactie si comportament regresiv, lipsa generala de reactie,retrairea evenimentului. Pe langa prejudiciul emotional, o victima a muscaturii de caine poate suferi si leziuni traumatice, prin ruperea tesuturilor si prin introducerea in organism prin saliva cainelui a unor germeni care pot genera boli grave (turbare - rabie, febra zgarieturii, spirochetoza ictero-hemoragica, febra muscaturii de sobolan, hepatita B, tetanosul germeni microbieni de tip Salmonella, Pasteurella, Pasteureloza, Leptospira, Toxocaroza, Toxoplasmoza,etc).

Tratamentul plagilor muscate consta in spalarea si dezinfectarea plagilor, urmate de pansarea leziunii, iar apoi se face profilaxia tetanosului. Ca prima masura este obligatorie spalarea plagii macar cu apa si sapun pentru a indepartarta saliva animalului.

Este foarte important consultul unui medic cat mai repede, precum si punerea sub supraveghere a animalului. Medicul va hotari necesitatea administrarii vaccinului antirabic.

Virusul rabic afecteaza sistemul nervos central, provocand encefalopatie, si chiar moartea. Simptomatologia este nespecifica, constand in febra, dureri de cap, stare de rau general. In lipsa administarii vacinului, simptomele se agraveaza si pot sa includa insomnie, anxietate, confuzie, halucinatii, difucultati de inghitire, hipersalivatie si hidrofobie( frica de apa), culminand cu moartea pacientului in cateva zile.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau