Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Rolul alimentației în osteoporoza

30-12-2014

Osteoporoza, boala care deteriorează prematur țesutul osos și fragilizează oasele, poate fi prevenită printr-o alimentație corectă și un stil de viață echilibrat.

Rolul alimentației în osteoporoza


După varsta de 40 de ani, nivelul de estrogeni, hormoni protectori ai ţesutului osos, scade, iar masa osoasă se reduce lent (2 – 3% pe an). După instalarea menopauzei, această pierdere graduală ajunge până la 10% pe an. În acest mod este descris drumul spre osteoporoză, o afecţiune a oaselor fragile, care constă în demineralizarea lor şi care favorizează creșterea riscului de fracturi.

Situația se acutizează când, odată cu înaintarea în vârstă, organismul nu mai absoarbe optim calciul şi nu produce o cantitate suficientă de vitamina D, care să-i faciliteze asimilarea.

Factori de risc

• cazuri de osteoporoză în familie

• alimentație deficitară (carență de calciu sau de vitamina D)

• menopauză precoce (înainte de vârsta de 45 de ani)

• anumite tratamente (cu cortizon sau specifice cancerului de sân, radioterapia etc.)

• fumatul și consumul frecvent de alcool

• sedentarismul

• obezitatea

Dacă prezinți unul sau mai mulți factori de risc și te apropii de 50 de ani ar fi indicat să-ți faci o densitometrie osoasă. Este o investigație simplă, nedureroasă, iar în prezent, în unele Farmacii DONA se derulează o campanie de măsurare gratuită a densității osoase.

Hrana sanatoasa

Un stil de viață echilibrat și o alimentație sănătoasă îți permit să-ți păstrezi în bună stare sistemul osos și să ții departe osteoporoza. Foarte important este să-i asiguri organismului necesarul zilnic de calciu: 1.000 – 1.200 mg.

Așadar, include în meniu alimente bogate în calciu: lactate proaspete și fermentate, legume verzi (varză, fasole, conopidă, broccoli), seminţe de in, nuci (sunt surse de proteine vegetale valoroase, minerale și acizi graşi esenţiali), soia (fitoestrogenii din soia inhibă resorbţia osoasă), portocale, banane și prune (conțin potasiu și magneziu), pește oceanic (macrou, hering, somon, sardine), pâine de secară și cereale integrale minimal procesate (sunt surse de magneziu, fier, fibre și vitamine).

Pentru fixarea calciului sunt necesare: vitaminele D, A, C şi K; acizii graşi esenţiali din uleiul de peşte şi din peşte; alte microelemente, cum ar fi zincul, cuprul, siliciul, fluorul, manganul, borul, fierul. Dintre suplimentele alimentare de calciu şi vitamine, sunt mai utile acelea care conţin calciu chelat, citrat de calciu ori calciu marin (corali).

De evitat!

• Consumul prea mare de sare de bucătărie (peste 2 g/zi), deoarece favorizează eliminarea calciului în urină.

• Alimentele care împiedică asimilarea calciului: ceai negru și verde, cafea, băuturi cu cafeină, carne grasă.

• Mezelurile, cârnaţii ori pateurile din carne, deoarece acestea conțin fosfaţi, grăsimi saturate, conservanţi ori nitriţi, care generează metaboliţi toxici.

• Brânzeturile topite, care conțin săruri de fosfor.Comentarii

Lasa-ne comentariul tau