Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Rolul alimentatiei in litiaza biliara asimptomatica

16-12-2014

Crizele extrem de dureroase provocate de prezența pietrelor la fiere, așa cum este cunoscută litiaza biliară, sunt extrem de greu de suportat. Litiaza biliară asimptomatică poate fi ameliorată prin regim alimentar. Afla mai multe!

Rolul alimentatiei in litiaza biliara asimptomatica


Litiaza biliară este de cele mai multe ori asimptomatică (70 - 80% din cazuri). Afecțiunea devine boală propriu-zisă în prezența durerilor și a complicațiilor. Pentru cei asimptomatici extrem de important este regimul alimentar, tocmai pentru a evita declanșarea simptomelor.


Litiaza biliară simptomatică trebuie tratată, de cele mai multe ori chirurgical. Femeile sunt mai predispuse la această afecțiune decât bărbații, dar după ce depășesc 60 de ani ajung la paritate cu aceștia. Printre factorii de risc se numără: vârsta, greutatea, diabetul zaharat, sedentarismul, fumatul, nivelul scăzut al colesterolului, sarcinile multiple (în cazul femeilor).

Tipuri de calculi biliari


Literatura de specialitate descrie două mari categorii de calculi biliari: de colesterol (85% din cazuri) și pigmentari (15% din cazuri). La rândul lor, calculii pigmentari sunt de două tipuri: bruni (maro) și negri.

Cum se formează calculii biliari?


Procesul rezultă din dezechilibrul dintre mecanismele complexe de sinteză și de stocare a colesterolului. Calculii de colesterol se produc atunci când se asociază o acumulare crescută de colesterol sau de bilirubină în bilă, de aceea este importantă alimentația. Astfel, are loc un dezechilibru între sinteza și secreția de colesterol și scăderea sărurilor biliare care au rolul de menținere a solubilității. Inițial se formează cristale care, ulterior, duc la formarea pietrelor.

În cazul calculilor maro, procesul este influențat de un eveniment infecțios petrecut la nivelul tractului biliar, iar în cazul celor negri, de un exces de bilirubină rezultat în urma hemolizei, cirozei sau pancreatitei acute.

Hrana, decisivă în prevenție și tratament


Pornind de la modalitatea de formare a calculilor, există soluții care să ducă la diminuarea riscului de formare a pietrelor. Astfel, reducerea greutății corporale, renunțarea la fumat și mesele reduse cantitativ, dar dese, care produc o eliminare a bilei, prevenind astfel stagnarea acesteia în vezica biliară, au un efect pozitiv. De asemenea, prin dietă, colesterolul din organism poate fi menținut în limite normale, contribuind astfel și la prevenirea litiazei.

Este indicată evitarea alimentelor care duc la creșterea colesterolului (carnea grasă, untul, laptele nedregresat, ouăle, tocăturile, afumăturile, produsele fast-food etc.), dar și a produselor de patiserie ori a dulciurilor. La polul opus, se situează fructele și legumele, carnea și peștele slabe. Regimul alimentar trebuie recomandat de medicul specialist și respectat cu strictețe.

Dr. Tiberiu Dobranici

Medic specialist medicină internă, Clinica ProVita


 Comentarii

Lasa-ne comentariul tau