Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Rolul testului de hiperglicemie provocata la barbatii de varsta medie pentu predictia riscului de diabet zaharat de tip 2

18-06-2018

Diabetul zaharat de tip 2 este asociat cu o crestere semnificatica a morbimortalitatii la nivel mondial, motiv pentru care este importanta identificarea pacientilor cu risc crescut.

Rolul testului de hiperglicemie provocata la barbatii de varsta medie pentu predictia riscului de diabet zaharat de tip 2


Prediabetul este definit ca descoperirea de hiperglicemii dimineata à jeun  sau a unei intolerante la glucoza pe dozarea glicemiei la 2 ore in cursul unui test de hiperglicemie provocata. Cu toate acestea nu toate persoanele cu prediabet vor face diabet zaharat. O serie de studii au sugerat ca o glicmie  la o ora in testul de hiperglicemie provocata de > 1.55 g/l ar fi un marker precoce de diabet zaharat de tip 2, intrucat la o ora de la administrarea deozei de glucoza sunt provocate secretia de insulina si insulinosensibilitatea.

Un studiu publicat recetn in revista americana Diabetes Care efectuat pe populatia din Suedia a evaluat valorile glicemice la barbatii la risc care au efectuat un test de hiperglicemie provocata intre anii 1974 si 1978 (5364 barbati).

Au fost administrate 30 g glucoza/m2. Hiperglicemia à jeun a fost definita ca glicemia ≥ 1g/l intoleranta la glucoza cand glicemia la  2 ore ≥ 1.40 g/l si glicemia la 1 ora crescuta daca era ≥ 1.55g/l. 

Au fost inclusi 4967 de barbati de 48 de ani in medie, cu IMC 24.8 kg/m2  si o viata sedentara. 35% din persoane au avut glicemia la o ora crescuta si 3% intoleranta la glucoza.

La urmarirea lor la 12  si 39  de ani de la includerea in studiu, 65 (1%) si 636 (13%) din persoane aveau un diabet zaharat.

Incidenta cumulata a diabetului zaharat a fost mai micala persoanele cu glicemia la o ora normala fata de cei cu glicemia la o ora crescuta.Glicemia la o ora prelevata in cadrul testului de hiperglicemie provocata a  clasificat mai bine riscul de intoleranta la glucoza si  complicatiile  vasculare, cat si riscul mortalitatii prin eveniment cardiovascular.

In concluzie, la barbatii de varsta medie, de 50 de ani, cel mai bun marker de predictie a diabetului zaharat de tip 2  este testul de  hiperglicemie provocata  cu dozarea glicemiei la o ora.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau