Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Rostopasca (Chelidonium majus L.)

22-12-2014

Numita si Negelarita sau Iarba-de-negi , Rostopasca este o planta erbacee, perena intalnita in locurile usor umbrite , cu soluri usoare, nisipoase si umede. Are tulpina ramificata de la baza si frunze verzi-albastrui dispuse altern . Florile galbene, cu patru petale sint reunite in cime iar fructul este o capsula alungita.Intreaga planta este strabatuta de canale care contin un latex galben-portocaliu ce exuda abundent la lucul de rupere.

Rostopasca (Chelidonium majus L.)


Descriere

Numita si Negelarita sau Iarba-de-negi, Rostopasca este o planta erbacee, perena intalnita in locurile usor umbrite, cu soluri usoare, nisipoase si umede. Are tulpina ramificata de la baza si frunze verzi-albastrui dispuse altern. Florile galbene, cu patru petale sunt reunite in cime iar fructul este o capsula alungita. Intreaga planta este strabatuta de canale care contin un latex galben-portocaliu ce exuda abundent la lucul de rupere. Produsul vegetal utilizat Partea supraterestra nelignificata (Chelidonii herba).

Principii active

Alcaloizi (chelidonina,sanguinarina, berberina, protopina), acid chelidonic, saponozide, carotenoide, flavonozide, taninuri, acid nicotinic. Latexul plantei contine enzime proteolitice, alcaloizi , substante rezinoase.

Actiune farmacologica

Rostopasca este utilizata in medicina populara inca din Evul Mediu. Are actiune coleretic-colagoga, antispastica si analgezica, actionand asupra musculaturii netede a colecistului si canalelor biliare. Stimuleaza functia hepatica, creste secretia lipazei pancreatice (actiune hipolipemianta, hipocolesterolemianta) si are proprietati antibacteriane si antivirale (datorate berberinei). Este utilizata in tratamentul adjuvant al unor afectiuni hepato-biliare: hepatite cronice, diskinezii si colici biliare, hipotonie a colecistului. Latexul plantei este folosit in medicina traditionala pentru extirparea negilor (prin aplicatii locale repetate de suc proaspat).

Rostopasca intra in compozitia unor ceaiuri si preparate farmaceutice alopate sau homeopate (Hepatobil, Hepatodrainol, Hepatofalk) administrate pentru tratarea simptomelor hepato-biliare. Extractele de rostopasca sunt in prezent studiate pentru proprietatile antitumorale si de stimulare a sistemului imunitatar.

Observatii

Datorita continutului sau bogat in alcaloizi planta trebuie administrata in cantitatile recomandate; abuzul poate conduce la fenomene de supradozare.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau