Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Rozaceea poate lasa urme pentru tot restul vietii

04-03-2015

Rozaceea reprezinta o problema foarte des întâlnită în cadrul populației. Se estimează că peste 40 de milioane de persoane, de rasa alba, sufera de această afecțiune, iar femeile par a fi predispuse la ea, comparativ cu bărbații (rata este de 3:1). De asemenea, s-a observat că maximul incidenței este la persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani.

Rozaceea poate lasa urme pentru tot restul vietii


Rozaceea se manifestă prin zone roșii localizate la nivelul feței, în special pe obraji, nas și frunte, foarte rar pe gât, torace, urechi sau scalp. Practic, apar vase sangvine foarte subțiri care au aspect de pânză de păianjen și uneori se resimte o senzație de usturime și de arsură, iar fața devine uscată. De asemenea, se poate întâmpla ca și ochii să fie iritați. Aceste semne se acutizează pentru câteva săptămâni, apoi dau înapoi, pentru ca peste o perioadă de timp procesul să se reia.

Poate fi agravată de consumul de alcool

Nu se știe foarte bine care este cauza acestei afecțiuni, dar se pare că ea are o componentă genetică. Astfel, ea apare din cauza unei vascularizații nefuncționale, când vasele sangvine de la suprafața pielii sunt dilatate și sunt numeroase.

De asemenea, se știe că poate fi agravată de consumul de alcool, de emoții puternice sau de vasodilatația de la nivelul feței cauzată de expunerea exagerată la soare, de alimentele foarte picante, de băile foarte fierbinți, de saună, de trecerea bruscă de la frig la căldură, de folosirea în exces a produselor cosmetice (în special a cremelor pe baza de corticosteroizi) și de exerciții fizice intense precum ridicarea unor greutăți foarte mari.

Un alt posibil motiv sunt acarienii de piele, Demodex dolliculorum și Demodex brevis, care trăiesc la baza foliculilor de păr și la unele persoane dau reacții inflamatorii  determinând dilatarea permanentă a vaselor de sânge.

Rozaceea se poate rezolva cu laserul

Diagnosticul de rozacee este pus de medicul dermatolog, în urma examenului clinic direct. În acest sens, se recomandă biopsia de piele.

Este bine de știut că dacă nu este tratată, rozaceea poate determina apariția unor probleme mai grave. Stadiul cel mai avansat este reprezentat de o inflamare acută – fața devine roșiatică, pielea se îngroașă, capătă aspect lucios, porii sunt dilatați, iar nasul poate  deveni mai mare și roșu. Pot apărea formațiuni reliefate, denumite papule, care se localizează în special la nivelul nasului și a obrazului și au tendința de înmulțire.

Rozaceea nu are tratament care să asigure vindecarea, în afara chirurgiei estetice efectuată cu laserul nonablativ, ce reface epiderma înlăturând  roșeața și cicatricile, dar și cu laserele vasculare, ce au rolul de a reduce vasele sangvine de la suprafața pielii.

Medicii pot prescrie și un tratament medicamentos care să țină simptomatologia sub control, dar și loțiuni sau geluri cu sulf și vitamine (complex B). De asemenea, sunt recomandate creme sau comprimate pe bază de antibiotice sau loțiuni cu vitamina A.

Folosiți cremă de protecție solară

Este foarte importantă descoperirea factorilor care au dus la apariția simtomelor specifice. O metodă utilă este notarea alimentelor, a băuturilor consumate sau a activităților efectuate în zilele în care apar crizele de rozacee. La plajă se recomandă folosirea unei creme pentru protecție solară cu SPF minimum 15. Trebuie evitate produsele abrazive sau exfoliante.

Și măsurile igienice sunt importante, dar și cele dietetice. Este bine să se evite ciocolata, roșiile, băuturile fierbinți, alimentele foarte picante, oțetul, usturoiul, alcoolul, produsele intens procesate, iaurtul, smântâna, citricele și vinetele.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau