Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sa intelegem cauzele excesului alimentar

04-12-2014

Stilul modern de viata genereaza aparitia diferitelor probleme legate de modul de alimentatie de odihna si de petrecere a timpului liber. In sprijinul acestor afirmatii m-am gandit sa va impartasesc anumite informatii ce vor prezenta disfunctionalitatile ce apar legate de centrul care controleaza senzatia de foame si satietate. Stresul cotidian (profesional si familial) pot declansa unele reactii compensatorii care devin entitati patologice pentru organism denumite stiintific: hiperfagia si bulimia nervoasa.

Sa intelegem cauzele excesului alimentar


Stilul modern de viata genereaza aparitia diferitelor probleme legate de modul de alimentatie, de odihna si de petrecere a timpului liber. In sprijinul acestor afirmatii, m-am gandit sa va impartasesc anumite informatii ce vor prezenta disfunctionalitatile ce apar legate de centrul care controleaza senzatia de foame si satietate.

Stresul cotidian (profesional si familial) pot declansa unele reactii compensatorii, care devin entitati patologice pentru organism, denumite stiintific: hiperfagia si bulimia nervoasa. Hiperfagia reprezinta ingerarea unei cantitati prea mari de alimente fata de necesarul caloric.

Ea apare ca act natural dupa perioade prelungite de infometare si reprezinta polifagia compensatorie (mancat excesiv), de obicei la grupurile populationale sarace, la grupurile ce mananca pe apucate in timpul zilei si excesiv seara la culcare si la cele care participa des la petreceri.

Mai ingrijorator este faptul ca odata ce creste nivelul economic al populatiei, se exacerbeaza ultimele doua situatii descriindu-se cele doua sindroame: "sindromul mancatului nocturn" si "sindromul mancatului la petreceri". Aceste situatii de exces alimentar destabilizeaza organismul si certifica aparitia dereglarilor digestive cum ar fi balonarea postprandiala, senzatia de greu la stomac, dureri periodice de abdomen, tulburari de transit intestinal (alternanta de constipatie si diaree) ce necesita, de multe ori, interventia medicamentoasa.

Polifagia apare frecvent la subiecti ce au antecedente de tulburare de ordin psihic, dupa imprejurari existentiale delicate, mancarea atenuand frustrarea traita. Aceasta forma reversibila a mancatului excesiv poate fi remediate prin contracararea saraciei la grupurile populationale respective, prin educarea organismului fata de necesitatile lui calorice, respectarea orarului meselor, abtinerea de la petreceri frecvente si inutile coroborate cu sfatul medicilor de specialitati specifice (nutritionisti, psihologi, endocrinologi). Bulimia nervoasa reprezinta o forma mai agresiva din perspectiva excesului alimentar si este opusul anorexiei nervoase (refuzul alimentatiei fara existenta unei boli somatice).

Bolnavul traieste o stare conflictuala alternand intre impulsul de ingurgitare a unor cantitati nejustificate de hrans si tendinta de a corecta aceasta eroare. Majoritatea pacientilor au tulburari afective semnaland adesea stari de tristete, indecizie, autodepreciere, dependenta de alcool si obsesii. Se identifica aparitia impulsului de a manca, detasat de senzatia fiziologica de foame, devenind fenomen autonom.

Crizele pot fi ocazionale, distantate predilect, corespunzand sfarsitului zilei, dupa programul de studii sau profesional. Caloriile ingerate se situeazs intre 5000 si 10000 preluate din fainoase, dulciuri, prajituri si siropuri. Dezechilibrele ce apar pot fi de la sindromul dispeptic pana la forme grave de pancreatita.

Tratamentul trebuie individualizat recurgand la ajutorul medicului sau al farmacistului. Un loc important in acest lant apartine psihologului cu abordarea specifica. Aceste minime informatii va pot descoperi unele tulburari comportamentale in privinta modului de alimentare si sa speram ca va vor ajuta in intelegerea unor fenomene ce apar si posibilitatea de a interveni in timp util pentru corectare.

Dr. V. S. PANTEA
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau