Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sa invatam sa imbatranim frumos

04-12-2014

Inaintarea in varsta este un proces lung si sinuos la care toti suntem supusi, fiind scris in cartea vietii.Durata vietii oamenilor este rezultatul unui proces complex al interactiunii dintre factorul genetic si factorii de mediu. Oamenii sunt programati genetic sa traiasca in jur de 110-120 de ani, dar practic traiesc, in medie, cu circa 40-50 de ani mai putin, speranta de viata in lume fiind de aproximativ 70 de ani, femeile avand o speranta de viata mai mare decat barbatii. Dar, pana la urma, toate acestea sunt niste statistici. Depinde de fiecare dintre noi cum avem grija de propria persoana, incepand inca din tinerete si pana la batranete.

Sa invatam sa imbatranim frumos


Inaintarea in varsta este un proces lung si sinuos la care toti suntem supusi, fiind scris in cartea vietii. Durata vietii oamenilor este rezultatul unui proces complex al interactiunii dintre factorul genetic si factorii de mediu. Oamenii sunt programati genetic sa traiasca in jur de 110-120 de ani, dar practic traiesc, in medie, cu circa 40-50 de ani mai putin, speranta de viata in lume fiind de aproximativ 70 de ani, femeile avand o speranta de viata mai mare decat barbatii. Dar, pana la urma, toate acestea sunt niste statistici.

Depinde de fiecare dintre noi cum avem grija de propria persoana, incepand inca din tinerete si pana la batranete.

Totul incepe in copilarie si adolescenta

Grija fata de propria sanatate isi are radacinile in copilarie si depinde de educatia pe care o primim in familie, cand se invata regulile de igiena, cand copiii isi insusesc anumite obiceiuri alimentare, cand se vad anumite comportamente in familie pozitive sau negative (fumatul, consumul de alcool, agresivitatea etc.). Trebuie tinut cont si de obiceiurile alimentare specifice poporului roman, care nu sunt deloc sanatoase, predominand feluri de mancare bogate in lipide si carbohidrati care,pe termen lung, prin efect aditiv, au consecinte nefaste asupra sanatatii, cauzand obezitate, boli cardio-vasculare si metabolice.

De asemenea, adolescentii si adultii tineri tind sa abordeze un comportament alimentar inadecvat (alimentatia de tip fast-food) care, pe termen lung, prezinta un adevarat pericol pentru sanatate. Daca acum 10-15 ani o problema la varsta adolescentei era consumul de bauturi alcoolice, acum sunt din ce in ce mai frecvente cazurile de consum de droguri, incepand, mai nou, cu plantele etno-botanice, apoi marijuana, Ecstasy, LSD si terminand cu administrarea de heroina injectabila. Acesti tineri se autodistrug incet, incet, iar familiile lor traiesc adevarate drame.

Parintii trebuie sa se implice activ in implementarea unor obiceiuri alimentare si comportamentale sanatoase.

Monitorizarea starii de sanatate a adultului

Pana la varsta de 30-40 de ani, majoritatea adultilor nu au probleme majore de sanatate si, de aceea, tind sa se neglijeze. Aceasta grupa de varsta trebuie sa faca in scop preventiv analizele de sange regulat, sa-si masoare tensiunea arteriala macar o data la cateva luni in scop preventiv, deoarece e mai bine sa prevenim o boala decat sa o tratam. De asemenea, femeile trebuie sa efectueze anual un consult ginecologic si un test -Papanicolau. O atentie deosebita trebuie acordata consumului de bauturi alcoolice (bere, vin, tarie).

Multe persoane considera berea sau vinul ca fiind inofensive, dar consumate in cantitati mari si pe perioade lungi de timp, determina aparitia dependentei (alcoolism). Alcoolismul este un flagel al societatii noastre. Pe termen lung, in afara de consecintele nefaste asupra sanatatii (hepatita cronica, pancreatita acuta sau cronica, polineuropatia alcoolica, atrofia cerebrala, dementa alcoolica) se adauga tulburarile de comportament care apar in timpul consumului de bauturi alcoolice (violenta fata de familie, prieteni, comiterea de acte antisociale precum furt, chiar crime).

Deja dupa varsta de 40 de ani, incep sa apara diverse probleme de sanatate. Nu trebuie neglijat faptul ca majoritatea bolilor au si o componenta genetica si persoanele care au antecedente in familie de hipertensiune arteriala, diabet, hipercolesterolemie etc., trebuie sa fie si mai atenti.

Prevalenta au bolile cardiovasculare (hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischemica, chiar si atacuri vasculare cerebrale) si cele metabolice (hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, diabet zaharat). De cele mai multe ori acestea sunt ignorate de catre pacienti, in special de barbati, in sensul ca stiu de existenta acestor probleme de sanatate, dar nu merg la medic sau merg la medic, primesc un tratament, dar nu il urmeaza ori nu il administreaza corespunzator (uita sa-si administreze medicatia, intrerup tratamentul fara aviz medical motivand ca se simt bine), toate acestea ducand la aparitia complicatiilor, inclusiv decesul. Dupa varsta de 50 de ani, in cazul femeilor, odata cu instalarea menopauzei, dispare protectia estro genica si incep sa apara mai frecvent bolile cardio-vasculare, bolile metabolice, bolile endocrine (hipotiroidism, osteoporoza), obezitatea (dupa instalarea menopauzei poate avea loc o crestere ponderala in medie de 5-10 kg).

De aceea, femeile trebuie sa mearga periodic la controlul medical, sa faca o mamografie anual (mamografia este recomandata de la varsta de 40 de ani, cu repetare in functie de indicatiile medicului), sa faca osteodensitometrie (pentru o prima evaluare a masei osoase) etc. Monitorizarea starii de sanatate a varstnicului Multe persoane trecute de varsta de 60 de ani considera batranetea o boala grea. Intr-adevar, deja de la o varsta incep sa apara anumite boli cronice, a caror existenta este uneori greu de suportat, mai ales de catre persoanele care au avut o stare de sanatate buna de-a lungul vietii, putandu-se ajunge chiar la anxietate si depresii.

Unele persoane au chiar o atitudine de indiferenta sau de negare a existentei unei boli cronice, ceea ce face si mai dificila interventia terapeutica. De aceea, pacientii trebuie, in primul rand, sa accepte existenta acestor boli, apoi sa accepte medicatia prescrisa, sa respecte regimul de viata specific fiecarei afectiuni, sa mearga la controale medicale periodice.
O alta problema majora de sanatate o reprezinta tulburarile de memorie si atentie, tulburarile cognitive, din cadrul dementelor, care uneori sunt fie neobservate, fie ignorate de catre familia pacientului motivand ca "asa e la batranete, mai uita omul ", lucruri care duc in timp la agravarea tulburarilor.

Un diagnostic cat mai precoce si un tratament adecvat, pot incetini evolutia bolii.


Pana la urma, secretul consta in mentinerea echilibrului in toate aspectele vietii, monitorizarea periodica a starii de sanatate si in incercarea de a ne bucura de fiecare etapa de varsta, exact asa cum este ea cu bune si rele.

Dr. ALEXANDRA BARJOVEANU
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau